19 Ное.

Какво да прави един „веган”?

Източник: http://www.organicauthority.com

Автор: Андреа Манитсас

Ясно си спомням момента, в който правата на животните и състоянието на околната среда се превърнаха в моя страст. Бях едва на 10-годишна възраст, когато чрез информационно видео на „Грийнпийс” видях как полярни мечки, най-обичаните от мен животни, се давят. С риск да прозвуча банално, единственото, което можех да направя бе да се свия на топка и да изкрещя, заради всички безпомощни животни по света. Оттогава както правата на животните, така и опазването на околната среда заеха особено важно място в моето сърце. За съжаление, все повече откривам, че определението „веган”, което аз нося с гордост, не винаги е напълно обвързано с тези два принципа.

Да, абсолютно, да станеш веган е най-великото действие, което всеки от нас може да предприеме в нашето всекидневие, за да подсигури една по-здравословна планета. Дефиницията за веган е следната: „Човек, който избягва употребата на всякакъв животински продукт било то с цел храна, облекло или каквато и да е друга причина. Изравняване на уважението ни към природата с това на всички наши животински приятели на Земята, някак си се оказа по-трудно отколкото първоначално предполагах.

 

Уважавам как природата работи. Животни изяждат други животни и макар и да не понасям тази гледка, я приемам. Не е изначално лошо да ядеш месо. Непростим е начинът, по който отглеждаме животни, за да ни послужат за храна. С нулево уважение към същността на животните, които консумираме, ние омаловажаваме стойността на живота им до такава степен, че ги напъхваме в отвратителни помещения, злоупотребяваме с тях, инжектираме ги и се държим с тях, докато са живи така сякаш вече са умрели и то само защото скоро смъртта ще ги сполети. Нима греша? Напълно отвратена съм от тази система и никога няма да допусна крайчеца на вилицата ми да ме направи съучастник в подобни действия.

Все пак нека представя и другата страна. Моят брат веган наскоро донесе няколко яйца от местната ферма „Нека бъде любов”, където пилетата се наслаждават на страхотен пилешки живот, предоставен от органична и устойчива ферма. Като двама вегани, ние погледнахме прекрасните яйца и си помислихме: „не можем да ги изядем, защото сме вегани”. Просто няма да се чувстваме добре, ако го направим: затова и не го направихме. После минах покрай местния магазин за сладоледи „Сладоледена топка” и се наслаждавах на различните видове сладолед, произведен в малка местна ферма , където щастливи крави се разхождат и пасат свободно. Тогава пак изрецитирах мантрата си: „Не, не мога, аз съм веган”. Всичко това ме накара да се замисля как това определение може да ограничи мисленето ни и възприятието ни за света. Не бих имала нищо против да опитам яйцата и понякога да се насладя на сладоледа или пък да сложа малко вкусно сирене върху органичната си багета. Но тогава няма вече да съм „веган”…така изглежда.

За веганите с еко ценности, това е дилема, която си заслужава да се проучи. И докато идеята за оглозгване на мъртво животно никога няма да се понрави на етичната ми страна, взимам предвид възможността да разширя понятието си за „веганизъм” като включа млечни продукти, произведени по устойчив начин от местни ферми, за които със сигурност знам, че третират животни с уважение и дори с почит. Именно такива са и млекопреработвателните предприятия, които бих искала да процъфтяват.

Докато съм „веган”, също съм и природозащитник и човек, който е напълно способен да мисли извън ограниченията. Дали понякога просто не изпадаме в крайности и необходимо ли е да си лепваме определени етикети, за да се чувстваме етично пълноценни? Просто се замислих…

Мнението на Живко:

Споделям някои от вижданията на Андреа. За мен веганството няма нищо общо с това дали консумираме животински продукти или не. То е моята етична позиция, начин на живот, понятие за справедливост и мой личен избор. Несъгласието ми с експлоатацията на живи същества, дарени с душа и чувствителност. Нима те имат по-малко право от нас да живеят свободно и в мир? Защо си мислим, че може да сме господари и да решаваме кое е правилно или не? Кой има право да живее или да умре?

За мен веганството няма нищо общо с екстремизъм , с фундаментализъм и с атаки и обвинения към хората, които не споделят същата позиция. Които не са прозряли унищожителната същност на хранителната промишленост и лицемерието на системата, в която живеем.

Аз не консумирам животински продукти, дори произведени по етичен начин, от биологични ферми или от щастливи кокошки, защото не искам по никакъв начин да причинявам страдание на животните. За мен няма нищо трагично, че не консумирам животински продукти. Природата ни е дала достатъчно разнообразие от растителни продукти, с които да живеем здрави и щастливи.

[fbcomments title=""]

4 коментара

 1. vanilla каза:

  Живко, много хубава статия си намерил!
  Въпросната Андреа се е изказала отлично за самото понятие. „Веган“ е начин на мислене за самите вегани и „тип диета“ за хората, които не са….за тези, които ни наричат „фотосинтезиращи“, етичният отказ от животински продукти остава нечут, а ако им заявиш, че- „Да, бих ял мляко от овцете, пасящи дни наред из балканските поляни“, ще те попитат с насмешка „Ама нали се веган“.
  Изобщо, екстремизмът, както ти казваш е първото нещо, което хората свързват с веганството…че даже и аскетизъм и дори недоимък! И това не е хубаво…така няма да има повече еко-заинтригувани хора.
  И аз мисля, че има милион и едно растения за ядене, отказваме се само от 3!!!!! и изведнъж те питат „Какво ядеш“!
  И се радвам, че сподели и чуждо мнение, доближава се до моето, което е, че всъщност животновъдството нанася огромна вреда на Земята и природата. Това е моята първа причина…Не искам да се сещам какво става в масовите ферми. Светът няма да спре месото…затова съм „за“ био-фермичките. Както беше неотдавна и в България…
  Б;агодаря за статията, много ми хареса!

 2. мила каза:

  Моите поздравленя! Размишлявам и живея по абсолютно същия начин, и по същите причини! 🙂 Трудно ми е да разбера защо толкова ревностно хората защитават другият начин на живот, кръвожадния и разрушителния…предполагам, че пропагандата на огромната индустрия на фабричното фермерство, тестването в/у животни и кожарската индустрия си казват думата. И, разбира се, всеки чувстващ, информиран и инакомислещ трябва да се заклейми с някакви клишета. Ние знаем, че единствено веганството наистина прави разлика и се надявам да разпространяваме активно истината за реалната ситуация. Поздрави, дерзайте!:)

 3. jivko.djamiarov каза:

  Благодаря Ви за хубавите думи! 🙂 В Англия е рай за веганите, но според мен и България напредва много в това отношение. До 2006 нямаше и един магазин, който да предлага веган продукти. Днес има над 10 в София, също така във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Русе.

 4. Vania Atanassova каза:

  Здравейте.Аз също съм Веган от доста години,но не мога да се съглася с две неща от написаното по-горе.Виждам противоречие на две места -Първо с този цитат „“““ взимам предвид възможността да разширя понятието си за „веганизъм” като включа млечни продукти, произведени по устойчив начин от местни ферми, за които със сигурност знам, че третират животни с уважение и дори с почит. Именно такива са и млекопреработвателните предприятия, които бих искала да процъфтяват.,,,““и този““Аз не консумирам животински продукти, дори произведени по етичен начин, от биологични… „“Освен това не е естествено един Веган по убеждение да се“ НАСЛАЖДАВА “ на млечни и сметанови сладоледи.-отново цитат:… “ „Сладоледена топка” и се наслаждавах на различните видове сладолед, произведен в малка местна ферма , където щастливи крави се разхождат и пасат свободно. Тогава пак „Не, не мога,…И защо скъпа Андреа не си хапваш сиренце от соя и кашкавалче от картофки и соя,а също така и сладолед с кокосово мляко и соя?Аз само при мисълта че

Оставете ни коментар

Партньори