30 мар.

Organic Myths – тема с продължение

 

Мит 1: Органичните хранителни продукти са прекалено скъпи

Преди да разсеем духовете, нека се спрем на това какво разбираме под „органични” продукти. Най-простата дефиниция определя органичната храна като такава, когато е произведена по специални стандарти. Тези стандарти целят запазването на продукцията възможно най-близка до естественото й състояние. С други думи, при производството на органична храна химикали за обработка почти не се използват, а употребата на пестициди е напълно забранена. В случай, че някой вид химикал бива използван, то той бива стриктно контролиран.

Факт: По принцип, разходите за производство на органична храна са сравнително по-високи от тази при конвенционалните продукти. Причина за това е главно в мащаба – органичната храна обикновено се създава в малки ферми. От друга страна, предимствата на този тип продукти далеч надминават недостатъка от високите разходи. В повечето случаи, дори с ограничен бюджет, вие бихте могли да осигурите в менюто си достатъчно органични продукти. Друг е въпросът, дали това наистина е приложимо в сегашния момент в България. Идеята е прекрасна, но като че ли осъществяването й във времена на криза се оказва много трудно както за производителите така и за пречупването на виждането на потребителите. И все пак, следващия път когато отхвърлите идеята за органична храна, единствено заради свързаните с нея разходи, то помислете за следното:
– Фермерите, които я произвеждат не във всички страни имат право на субсидии което само по себе си оскъпява производството на продукцията.
-Цената за производството на конвенционални хранителни продукти не отразява средствата за „почистване” на околната среда, които биват плащани чрез данъците.
– Органичното фермерство изисква повече труд и инициатива.

Очаквайте следващата седмица продължение по темата…

 

Източник: www.organic.org

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори