11 юни

One World ALC- проект за опазване на биологичното разнообразие на Хималая

Думи като „справедлива търговия“, опазване на околната среда, био стават все по-актуални, но редом с това и въпросите относно прозрачността на тези наименования. Безспорен факт е, че био-то е най-лесно проследимия бизнес, със суровини с доказан произход, но то също е и много печаливш сектор и апетитна хапка за големите играчи в хранителния сектор. Играчи, които заплашват да превърнат идеята в нищо по-различно от масово производство и индустриално земеделие.

Тези тенденции и въпроси подтикват много от фирмите производители на био продукти в Австрия, Германия и Франция да действат директно и да стартират свои феър трейд инициативи в страните от така наречения Трети свят.

Бихме искали да ви представим един такъв проект в Непал – One World ALC:

Оne World ALC e непало-немски етично мотивиран проект за защита на био разнообразието в Хималаите и за разпространение на био динамичните земеделски методи. Проекта е създаден през 1997 г. от немския биодинамичен фермер Петър Ефенбергер и непалския експерт по подпомагане и развитие Шиям Хада.

Сърцето на инициативата е биодинамичната ферма „Страна на лечебните дарове на Буда“, където се развиват и практикуват различни земеделски модели и се предават на фермерските кооперативи в областта.

Чрез търговсакта си марка „Nepali Gardens“ проекта съчетава социална мотивация, чисто и справедливо производство, модерен дизайн на продукта и международен маркетинг за инициативите в Непал. Марката включва на този етап аюрведични биодинамични чайове и първите в света био и биодинамични ароматни пръчици.

 

Към инициативата са присъединени и 600 семейства от кооператива за събиране на диворъстящи билки и растения „Прая“, от защитеното от изчезване племе Чепанг с общо 500 хектъра гори и поляни, като към този момент 150 хектъра се отглеждат по биодинамичен начин, с диркетното участие на 150 семейства.

Към инициативата са присъединени и 600 семейства от кооператива за събиране на диворъстящи билки и растения „Прая“, от защитеното от изчезване племе Чепанг с общо 500 хектара гори и поляни, като към този момент 150 хектара се отглеждат по биодинамичен начин, с диркетното участие на 150 семейства.

Данни и факти:

1997 – основаване на One World ALC като частна компания

1997 – закупаване на земеделска земя в окръг Горка

1998 – започване на земеделските и градинаркси инициативи. Раждане на първата био динамична ферма в Непал “ Страна на лечебните дарове на Буда“ и придобиване на лиценз за износ

2001 – износ на първите земеделски продукти в Германия

2003 – придобиване на сертификат за био динамично земеделие Деметър

2004 – разширяване на фермата

2004 – 2005 – изпълнение на програмата за обществено-частно партньорство (PPP) в партньорство с немскота фирма Pharmos Natur GmbH и Немската фондация за развитие.

2005 – фокус върху отглеждането и предпазването на биологични аюрведични билки, култивирането им и разработване на дизайн на продуктите

2007 – разрастване на инициативите. Партньорства с биологичния земеделски кооператив Фулбари и кооператива за събиране на диворастящи растения и билки Прая в Чепанг.

2007 – първа международна акредитирана сертификация на двата кооператива като био и био в преход.

2008 – първо участие на най-голямото изложение за био продукти в света Биофах, като брандираните от One World ALC чайове и ароматни пръчици са част от изложбения част на Деметер.

2009 – първа сертифиакация „Деметър в преход“ на биодинамичния земеделски кооператив Фулбари.

2009 – създаване и начало на земеделския кооператив Лхо Мантанг от Мустанг.

Основни лица:

1. Петър Ефенбергер – основател и ръководител на проекта

2. Шиям Хада – дългогодишен приятел и партньор на Петър

3. Ралф Либинг – най-близкия приятел на Петър и маркетинг мениджър на проекта

От ляво на дясно: Живко, Ралф и Петър – малко след учредяването на НПО  “ Развитие на биодинамичното земеделие в Хималая“, която има за цел която има за цел да подпомогне три годишната програма за обучение на бездомни непалски деца в принципите на биодинамичното земеделие.

Продуктите на Непали Гардънс, разпространявани в България от Зелена Земя:

Свеж и радостен – аюрведичен билков чай:

Идеален за предотвратяването на настинки и засилването на имунната система. Подпомага организма при умора и стрес и е с мек и успокояващ вкус. Приготвен като студен чай с лимон е идеален за утоляване на жаждата.

Избери живота – за жената:

Тази рядка аюрведична билкова смес стимулира имунната система, дарява живителна енергия и премахва ефектите от стреса в организма. С много богат аромат и с ефект на лек афродизиак. Сладката нотка във вкуса на чая е много благородна и утолява жаждата. Чаят съдържа големи количества от билката шатавари, най-важната подмладяваща билка за женския организъм в Аюрведа и е много благоприятен при бременност и симптоми на климактериума.

Три аюрведични скъпоценни камъка:

Този чай е съставен от трите най-важни билки в Аюрведа. Има засилващ ефект върху организма и пречиства тялото, душата и духа. Действа прочистващо, леко обезводняващо, леко слабително, загряващо и подсилва черния дроб. Той успокоява организма и действа против стрес и умора.

Примус – загряващ аюрведичен чай:

Този чай комбинира билката за подхранване на мозъка  „брахми“ заедно с още две от най-силните билки в Аюрведа. Този загряващ аюрведичен чай е важен за всички, които са подложени на умствен и физически стрес. Ободрява духа  и е идеален за учащи и мениджъри. Вкусът му се допълва много добре от пчелния мед.

Аромат на ангели и елфи – био ароматни пръчици:

Единствените био сертифицирани и биодинамични ароматни пръчици. Произведени само от сертифицирани съставки и смоли без наличието на химични и синтетични продукти. Съдържат 4 вида био сертифицирани и 4 вида биодинамични ароматни пръчици. Всеки вид съдържа по 3 ароматни пръчици. Прекрасния комплект е допълнен и от ръчно изработена поставка.

Повече информация за проекта може да намерите тук: http://www.oneworld-alc.org

 

 

 

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори