18 окт.

Френския пазар на био продукти – ревю

 

Все повече се говори за Германия като страната най-голям производител на био продукти в Европа. Но каква е ситуацията в съседна Франция? Страната е известна с традициите си в земеделието и кулинарната си култура. Може ли да се каже,че има бум на био продуктите във Франция?

Френското правителство се стреми да подкрепя и промотира био продуктите като прави това чрез официалното лого във Франция – Agriculture Biologique AB. Този знак означава, че в продуктите се съдържат минимум 95 % съставки от биологично земеделие и е гарант за високото качество на френските био продукти.
Къде може да се открият продуктите носещи логото AB?

В момента производството и търговията с био продукти е процъфтяващ бизнес във Франция – страната, която парадоксално, но факт е сред най-големите консуматори на пестициди в ЕС. Понастоящем повече от 40% от населението консумира био продукти поне веднъж седмично и не е изнендващо, че веригите супермаркети във Франция започват да проявяват все по-голям интерес към био продуктите.

Регалите в магазините вече изнемогват от голямото разнообразие на био продукти, изненадващо, като се има предвид, че началото на пазара е положено само с няколко продукта, като шоколад и мляко. Вече е все по-лесно да се намери био алтернатива на повечето конвенционални продукти. Цените са по-високи от тези на конвенционалните продукти, но хората, които си купуват био продукти заявяват, че се интересуват живо от това каква храна консумират и от това как е произведена тя. А във Франция храната, особено хубавата и качествена такава е приоритет номер едно.

Специализираните магазини за био храни се развиват все по-добре. BioCoop – верига от био магазини, основана през 1980 г. има оборот от повече от 300 милиона евро за 2007, което е с 22% повече от 2006 и дори със своите 290 магазина представлява само 13% от общия пазар на био продукти във Франция. Всяка година веригата публикува безплатен пътеводител за магазините си във Франция – един безценен помощник в намирането на желаните био продукти.

Биото процъфтява и се развива не само в био магазините и супермаркетите. Щандове с био продукти вече може да се намерят и на традиционните пазари из Франция. Например френската верига от градински центрове „Botanic“ наскоро обяви, че ще започне да изгражда био магазини в някои от своите аутлети – показателно за нарастващото търсене.

Друга много важна черта на френския био пазар е засиленото търсене на сезонни и регионални продукти. Продуктите носят знак на регионна и местноста, от която произхождат. Тази специфика на френския пазар е предпоставката за бума в доставките на свежи и сезонни плодове и зелечуци по домовете.

Много бързо развиващ се сектор е и биодинамичното винарство. Това е последния писък на модата във винарството във Франция. Корените на биодинамиката водят началото си в учението на немския философ Рудолф Щайнер. Според биодинамиката лозето се гледа в контекста на лунните и космически ритми. Това е стандарт надвишаващ биото. Лозята се третират с хомеопатични препарати и гроздето се бере съгласно фазите на луната. Биодинамиката е земеделие изискващо много разбиране и отдаденост, които се отплащат във високота качество, вкус и полезност на продуктите.

Няколко думи за био стандартите във Франция, които касаят хранителните продукти:

 

AB (Agriculture Biologique) – официалния стандарт и лого на био продуктите във Франция, който е синхронизиран с единния европейски стандарт за био продукти.

Ecocert – Сертифицираща организация. Тя е частна компания, която посещава и проверява земеделските стопани и търговците на био продукти дали спазват европейските стандарти за биологично земделие. Ако отговарят на всички критерии те могат да получат био сертификат. Ecocert също създава някои стандарти, когато има нужда от тях, като например при козметичните продукти и препаратите за почистване.
Може да заключим, че френския био пазар се развива изключително динамично в резултат на осъзнатото и нарастващо търсене, адекватния отговор на производители и търговци и правилната държавна политика.

Aвтор: Живко Джамяров, по материали предоставени от Euro-Nat и Synabio.

Снимки: Интернет

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори