01 Дек.

Градове-градини

В този пост искам да споделя впечатленията си от част от статията на Джон Стенли  „Farmers Markets Must Be Aware of the Changes“.

Това е статия за еволюцията на фермерските пазари в Англия и за предизвикателствата, които срещат. Малко е странно да пишем за еволюция на фермерските пазари, след като в България си нямаме такива, дори и в големите градове. За мен това е сериозен проблем и се надявам в най-близко бъдеще да си имаме такъв пазар в София. Разбира се за да се случи подобно нещо трябва да има разбираща, модерна и желаеща партньорство Община.

Едно от предизвикателствата пред които са изправени фермерските пазари в Англия са така наречените „градовете-градини“. Пример за такъв тип град е Тодмортън в Йоркшир, Англия. Там гражданите сами отглеждат своята храна, развиват общински градини и са сформирали група наречена “ Невероятна храна“, която има за цел да направи града първия самодостатъчен град в Англия. В Тодмортън има над 70градини, пръснати навсякъде из града. Сладката царевица расте пред полицейското управление, марулите пред пожарната, а копъра на паркинга пред Съвета. Пред всяка градинка има табели с информация какво се отглежда там и най-важното през кои дни трябва да се събира реколтата. Основно желание на групата е града да е самодостатъчен и всички култури да се отглеждат в радиус от 30 мили от Тодмортън. Пряк резултат от това е, че търсенето на местна храна се е увеличило с 67% в последните три години. Важна подробност е, че няма почти никакви кражби и вандализъм в градините на общността.

Подобни малки градове са идеален пример за развитието на един нов модел фермерски пазари. Пазари, които ще са пряко свързани с местни градове-градини. Ако тази тенденция набере сила, това ще означава трайна промяна по цялата консуматорска верига в градовете.

Дали подобно нещо е възможно да се случи в България. Честно казано не знам. Едно от основните ми притеснения е липсата на единство сред българите и факта, че ние много трудно може да се съберем и да работим заедно.Ясно е, че това няма да се случи по инициатива, поета от общините или политиците. Друга трудност ще бъде състоянието в големите градове. Те са толкова затлачени и замърсени, че не знам дали храна, отглеждана там ще бъде годна за ядене.

За мен нещата може да се случат по следния начин. В по-малките и доказане незамърсени индустриално градове и общини да се стартирата проекти, като този в Тодмортън. Отглежданите  там продукти да изхранват хората и да се продават в по-големите градове. Там те могат да се предлагат на специализирани фермерски и био пазари. Като според мен е достатъчен по един постоянен такъв в по-големите градове.

Размисли на Живко Джамяров

Страницата на проекта в Тодмортън: http://www.incredible-edible-todmorden.co.uk 

 

Филми посветени на проекта в Тодмортън: http://www.guardian.co.uk

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори