13 апр.

City Bike – автор Яница Казанцева

Пролетта вече усилено напомня за себе си, с разцъфналите дръвчета, слънчевите лъчи и птички будещи ни рано сутрин. Все по-често се замисляме за разходки и спорт сред природата. Защо например да не покараме колело? И как би било възможно, ако нямаме собствено колело, нито пък достатъчно средства за момент за да инвестираме в подобна инициатива? На помощ идва идеята „City Bike“. Представете си, че нашите градове имаха по-добра инфраструктура и ни предоставяха възможност свободно /и безопасно/ да се предвижваме яхнали велосипедите си…. Тогава може би подобно начинание би имало почва и у нас, как мислите? Градски колела, които можете да наемате от една точка, и да връщате на друга такава станция. В европейските градове, това начинание е широко разпространено както сред жителите на градовете, така и сред туристите.

В много случаи, като например във Виена – CITYBIKE WIEN, това което е нужно е регистрация с име и парола, и банкова карта. След което можете да взимате безплатно колело за един час, след което от следваща станция можете да вземете друго колело, отново безплатно. Но дори и да решите да се отдалечите в по-краен квартал, където станция за връщането на колелото няма, то за първия просрочен час дължите 1 евро, за втория 2. Глобата за невърнато колело, ако случайно сте решили да присвоите едно от симпатичните създания, клони към 600 евро / за Австрия/. Повечето хора, обаче връщат колелата, не защото са задължени от глобата, а просто защото харесват начинанието и биха искали и утре да могат да се възползват от услугите. Често пъти може да видите дори хора в костюми, които използват удобството на градските колела под наем, придвижвайки се безплатно и удобно от дома да работата.

Примери за градско колело под наем, и на принципа на споделянето, има и в много други страни като Франция, Германия, Великобритания, Испания, САЩ и много други. В някои от страните офертата е видоизменена като например в Орхус, Дания имате възможност да ползвате колело безплатно в рамките на 24 часа.

Повече информация за тези инициативи и разпространението им по страни можете да намерите тук.
И като заключение, бих добавила, че може би България все още не е готова за подобен проект. И според мен, не само липсата на подходяща инфраструктура е причината затова. По-големият проблем е липсата на гражданско самосъзнание, на желанието да се пази, вместо да се руши…. Не бих се учудила, ако подобна колоездачна станция бъде създадена, то още на следващия ден колелата и стоянките им да бъдат отнесени от някои предвидлив прекупвач на старо желязо например. Какво мислите вие, има ли почва „Градско колело под наем” у нас и бихте ли искали такъв проект да бъде осъществен в бъдеще?

www.citybikewien.at

Автор: Яница Казанцева

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори