02 апр.

Семена от чия (чиа)

 

chia

Какво е чия (или чиа)? По-скоро ядка или повече зърнена култура, опитваща се да се наложи в хранителните режими на активно спортуващите? Трудно бихме могли да определим, освен ако не сме опитали малките зрънца. Чията е била основна част не само от диетата на ацтеките и маите преди испанското завоевание, но и важна част от техните религиозни церемонии.

Какво представлява чия?

Чия е общо наименование на два вида Салвия (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae), които се отглеждат като диви култури, с изключение на Salba. Представляват дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малки размери.

До преди известно време дребните семена на растението са се отглеждали само като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма.

Различният климат, условията на отглеждане, както и композицията на областта, определят хранителните качества на семенцата. Днес, производството на чиа е съсредоточено в Мексико, Централна и Южна Америка.

Хранителен състав на чия

Хранителен състав за 100 гр сушени семена от чия

Калории 486
Калории от мазнини 276
Общо мазнини 30.74 гр
Холестерол 0 мг
Общо въглехидрати 42.12 гр
Фибри 34.4 гр
Захари 0 г
Белтъчини 16.54 гр
Вода 5.89 мл
Гликемичен индекс (ГИ) 4.56
Гликемичен товар/лоудинг (ГЛ) 2

Здравословни ползи от консумацията на чия

Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на „храната за бягащи“, както векове наред са я наричали индианците. Твърдят, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма.

Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.

Освен това, съдържанието на полиненаситени, наситени и наситени мастни киселини повишава полезността на зърнената култура.

Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, за които вече съществуват достатъчно данни колко ценни са за доброто физиологично състояние на организма.

Цялата статия може да прочетете на: http://www.bb-team.org/articles/4174_semena-ot-chia#ixzz2PIy5fGf5

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори