08 окт.

5 индикатора, по-които да познаем устойчивото кафе

Кафе се отглежда в повече от 60 тропически страни като в повечето от тях то все още се произвежда в малки семейни ферми, но приносът им се изразява под формата на десетки милиони декари обработваеми площи. Култивирането на кафе храни от 25 до 100 милиона души по целия свят. През последното десетилетие в следствие на огромния световен скок на търсенето на кафе настъпиха две важни промени. От една страна това доведе до бързо разширяване на производството на евтини сортове кафе, които наводниха пазара и по този начин допринесоха за спада на цените на едро, а от друга надпреварата за увеличаване на производството предизвика промяна в традиционните, устойчиви методи за отглеждане на кафе (при които кафето се отглежда в сянката на местни дървета) и наложи интензивно отглеждане на монокултури, изискващи големи количества торове и пестициди, което води до загуба на биологичното разнообразие и бързо разрушаване на почвените слоеве.

Ето и петте признака по които може да разпознаете едно устойчиво кафе:

Сертификати:
Понеже разходите за сертификация на фермерите са високи, не всички устойчиви кафета имат сертификат. Ето и няколко примерни сертификата:

Наличието на тези сертификати е една от най-добрите гаранции, че са спазени най-строги екологични стандарти, както и че биоразнообразието и устойчивото развитие са били основни приоритети при отглеждане на кафето.

Страна на произход:
Някои държави все още отглеждат сенчесто кафе, като така предпазват собствените си гори и не нарушават биоразнообразието и почти не използват никакви химикали. Други страни са изсекли своите гори и отглеждат хибридни сортове кафе, които виреят добре на директна слънчева светлина.

Страните, които отглеждат сенчесто кафе са: Мексико, Хондурас, Ел Салвадор, Никарагуа, Папуа Нова Гвинея, Етиопия.

Страните, които отглеждат предимно слънчево кафе са: Бразилия, Коста Рика, Колумбия, Виетнам.


Ботаническо разнообразие:
Има два вида кафе, които се отглеждат с търговски цели – Coffea arabica, или арабика кафе и Coffea canephora, или робуста кафе. Арабика е висококачествено кафе. Робуста в повечето случаи е кафе с много ниско качество, продукт на индустриалното земеделие и монокултура, отглеждано в обезлесени региони, под директна слънчева светлина и с огромно количество пестициди. Робуста е най-често срещаното кафе в супермаркетите и повечето кафенета. Винаги избирайте само 100 % арабика кафе.

Има и много различни сортове арабика кафе. „Bourbon“ и „Typica“ са най-често срещаните видове сенчесто кафе, докато „Catuai“ и „Caturra“ са видове, които често са отглеждани на слънце.

Кафе пекарни:
Винаги купувайте кафе от малки и специализирани кафе пекарни. Един добър пекар винаги развива връзка с фермерите и кооперативите, които отглеждат неговото кафе. Във взаимен интерес е кафето да бъде отглеждано устойчиво. Фермерът е доволен, защото има надежден купувач и оставя околната среда здрава и безопасна, а и пекарят е доволен, понеже има надежден източник на качествено кафе. Един съвестен пекар винаги ще има информация относно произхода на кафето, което продава, и така ще може да прецените как е отглеждано кафето и да направите своя избор като купувач.

Цена:

Евтиното кафе не е устойчиво. Нито за фермера, нито за околната среда. Хора, които са свикнали да дават 5 долара за кафе в повечето супермаркети изтръпват при мисълта, че трябва да платят 10 долара за хубаво кафе от специализирана кафе пекарна. А не се замислят, че то все пак е по-евтино от едно хубаво уиски, бутилка качествено вино или много други видове напитки.

Фермерът, който отглежда кафе за супермаркетите, получава по-малко от 0.25 долара за килограм. Не е трудно да се досетим, че с такова заплащане не може да се преживява. Ето защо много бедни фермери прибягват към конвертиране на кафето си в неекологични култури. Някои дори престават да обработват земята си.

Как може да променим това?

Избирайки устойчиво, био и феър трей кафе.

 

Източник: Caffeehabitat

Препоръчителен филм: Black Gold

[fbcomments title=""]

1 коментар

  1. Владимир каза:

    Благодаря за информацията 🙂

Оставете ни коментар

Партньори