09 авг.

Шистов газ ни прави богати!

Звучи супер. Донякъде като джакпот от тотото или като обещанията за бърза печалба по времето на финансовите пирамиди.

За мен звучи и като заглавие на така популярните в момента български жълти вестници.

Едно нещо поне е сигурно – че има журналисти и вестници, които ни убеждават колко хубаво ще е за всички в България, ако започем с добивите на шистов газ в Добруджа. Но наистина ли бъдещето ни е толкова розово? Наистина ли ще се превърнем в балканския вариант на Катар или ще сме независими от Големия Брат?

Какво ни бе обещано?

Шистовия газ е дълго чаканата „тиха енергийна революция”, с която ще преодолеем зависимостта си от нефта и ще поемем курс на преструктуриране на икономиката към устойчивата енергия.

Добивът на шистов газ ще развие региона и ще ни направи богати.

Газът ще бъде добиван устойчиво и без никакви последствия за околната среда.

Как изглежда реалността?

Няма доказателства, че технологията е ефективна и за да може да бъдат добивани големи количества, трябва постоянно да бъдат пробивани нови и нови кладенци.

Губи се безвъзвратно обработваема земя и теренът се превръща в лунен пейзаж, като ефектите са необратими.

За експлоатацията на един кладенец се изисква огромно влагане на водни ресурси.За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).

Огромен проблем е и фактът, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подпочвените води, при това в райони близки до големите градове. В някои региони в Америка питейните води са до такава степен замърсени с метан, че могат да се запалят.

Единствените, които със сигурност ще станат богати от добива на шистов газ са концернът Шеврон и хората, които прокарват интересите им в България.

Със сигурност добивът на шистов газ ще е пагубен за развитието на био земеделието в района. Може да звучи малко пресилено,но как си представяте, че ще изглежда житницата на България след сондажите? Как ли? Като голяма сива пустиня.

Няма никакви гаранции, че добивът на шистов газ ще наруши енергийната ни зависимост от Русия.

Според нас шистовия газ никога не може да бъде трайно решение за енергийните проблеми на Планетата, нито ще ни освободи от зависимостта ни от петрола. Той може да бъде само временна алтернатива без ясно доказана ефективност и усилията ни трябва да бъдат насочени към развитието на технолигии за добиване на чиста енергия.

Бъдещето на България според нас е в добива на чиста енергия, развитието на устойчивия туризъм и био земеделието.

Източници:

http://www.gaslandthemovie.com/

http://www.earthworksaction.org/FracingDetails.cfm

http://www.climatebg.org/

http://amigov.wordpress.com/

http://www.dw-world.de/

http://slivendnesiutre.wordpress.com

[fbcomments title=""]

4 коментара

 1. Lance Nelson каза:

  Jivko, Thank you for posting such an interesting article on shale gas. Clearly it is a very destructive process of extraction and, as you say, hardly sustainable. The video – a trailer for GasLand, the movie, shows water contamination from hydraulic fracturing all around the world.

  I too believe new technology will be here soon for sustainable energy. Everyone should be getting engaged in this topic, cutting through the hype and ensuring that not just Bulgaria but all countries make informaed decisions.

  Once again, thank you for posting..

 2. Крис каза:

  Наистина е опасно, особено като знаем как се спазват технологичните предписания в България и тенденцията на големите нефтодобивни концерни да правят каквото си искат. Примери за унищожена природа по целия свят колкото искаш.

 3. atanas каза:

  Всеки трябва да го гледа този филм. Страхотна статия на Зелена Земя.

 4. Milena каза:

  И аз не съм голям привърженик на ровенето под земята с химикали. Както е споменал Lance с нетърпение очаквам развитието на възобновяемите източници и на нещо, което все подминаваме по-лесно – енергийната ефективност.

  Иначе, благодаря на Зелена Земя за интересната статия и че са верни на принципите си. Винаги обичам, когато някой ме кара да мисля 🙂

Оставете ни коментар

Партньори