19 май

Черница

chernitza

Първата асоциация, която буди споменаването на думата „черница“, е споменът за безгрижните летни дни и малките плодчета, надвиснали от тежките клони и приканващи да бъдат опитани. Черниците – бели или тъмнолилави, събрали в себе си редица полезни вещества, с леко странен привкус, са обичаен спътник на горещото лято.

Черницата (Morus nigra L.) представлява род покритосеменни растения от семейство Черничеви. Включва проблизително десет вида дървета, разпространени главно в субтропичните области на Азия, Европа, Африка и Америка.

Дърветата са с характерна височина, рядко по-голяма от 15 м, с разперена корона, дебели стъбла и силно набраздена кора. Листата са зелени, а малките плодчета са с размери около 3-5 см, продълговати, сочни, с къси дръжки и многосеменни. Узряват в средата на юни до началото на юли.

Червената, бялата и черната черница са широко разпространени в Азербайджан, Армения, Северна Индия, Йордания, Турция и Египет. Много често в тези региони хората от дълги години приготвяли конфитюри и шербети с помощта на малките плодчета.

Днес широко разпространение черницата намира и в Гърция, където използват дървото основно за производство на коприна.

Цялата статия може да прочетете на:http://www.bb-team.org
[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори