06 Дек.

Умри, бабо, от хубост?! Тайните на конвенционалната козметиката!

Много изненадващо, но изглежда, че когато подбираме козметичните си продукти, не си даваме ясна сметка относно потенциалните вреди, които могат да ни нанесат. Та нали целят да ни направят по-красиви, а качествените продукти не просто подхранват красотата и самочувствието ни, но би трябвало да се грижат и за здравето ни?! През какъв контрол минават козметичните продукти преди да се излеят на пазара и наясно ли са хората какво точно съдържат те и колко вредна всъщност може да се окаже употребата им?

Филмът „Историята на козметиката“ („The Story of Cosmetics“) показва, че щатската „Администрация по храните и лекарствата“ не обръща необходимото внимание на сигурността на козметичните продукти за ежедневна грижа като лосиони за тяло, дезодоранти, пасти за зъби, шампоани, лакове за нокти, червила, бои за коса, плажни масла и купища други разкрасителни продукти. А това е не само плашещо, но и много жалко, тъй като много от химикалите, съдържащи се в гореспоменатите продукти са токсични и са ограничени или дори забранени в Европейския съюз.

Добре тогава, ние като членове на Съюза, трябва ли да се притесняваме, че с всяка употреба на козметичен продукт освен, че се разкрасяваме, донякъде и сами си се закопаваме?! За да сме поне малко по-информирани относно потенциалния здравословен риск, пред който сме изправени е добре да знаем какво точно съдържат козметичните продукти, които обичаме да използваме и с какво всяка съставка може да ни навреди.

Изключително важно е съдържанието на продукта да е обозначено върху етикета с четлив и достатъчно голям шрифт, за да не се налага да се пулите насреща или да използвате лупа, докато пазарувате. И все пак може би не е особено лоша идея да си имате една под ръка, просто за всеки случай. Ако етикетът е нечетлив и буквите са размазани или съставки не са изброени, не си закупувайте съответния продукт и задължително направете забележка за това на някой от служителите в магазина.

Голяма част от конвенционалните козметични продукти съдържат съставки, които са познати като карциногени (вещества, които причиняват рак), но се използват в козметичната индустрия, защото са евтини (и ако евтиното не излиза скъпо…).

Ето и описание на вредни съставки, които често можем да намерим в продуктите за грижа за кожата и други козметични средства:

Натриев лаурил сулфат (SLS: Sodium Lauryl Sulfate) и амониев лаурил сулфат (ALS: Ammonium Lauryl Sulfate), употребявани в шампоани, пасти за зъби, пенливи препарати за почистване на лице и тяло, често са представяни като производни на кокосовия орех с цел да се замаскира опасната им същност. ALS и SLS могат да причинят сериозни кожни раздразнения като продължителният досег с тях води до количествено натрупване в мозъка, сърцето, белите дробове и черния дроб, което неминуемо може да причини дългосрочни проблеми със здравето. Те могат да причинят и перде на очите и да предотвратят детските очи от правилно развитие.

Парабените са широко използвани в козметиката, дезодорантите и продуктите за грижа за кожата и тялото с цел да ги направят по дълготрайни. Известни са с това, че са много токсични и причиняват обриви и алергични реакции. Скорошни научни изследвания във Великобритания разкриват, че има силна връзка между употребата на парабени и нарастващия процент на жените страдащи от рак на гърдата. Учените откриват висока концентрация на парабени в 90% от изследваните тумори.

Пропилен гликолът се съдържа в много разкрасителни кремове и други козметични или почистващи продукти. Той може да причини кожни обриви и контактен дерматит и може да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб.
Изопропил алкохолът се използва като разтворител в много продукти за грижа за кожата. Той причинява раздразнение и лишава кожата от естественото й киселинно покритие, насърчавайки развитието на бактерии, вируси и плесен. Може да доведе и до преждевременното състаряване на кожата.

Диетаноламин (DEA), триетаноламин (TEA) и моноетаноламин (MEA) са много силни разтворители и детергенти, които се използват в козметиката и кремовете за лице и тяло като успокояващо средство. Те могат да доведат до алергични реакции, като дългосрочната употреба на продукти базирани на диетаноламина (като кокамид диетаноламин) е свързана с нарастване на честотата на рак на черния дроб и бъбреците.

Алуминият, основна съставка в продуктите против изпотяване, е свързан с проявата на Алцхаймер.

Получено от петрола (суров нефт), минералното масло често се среща като основна съставка в кремовете за лице и тяло и други козметични продукти. За съжаление повечето от бебешките масла са 100% минерални масла. Минералното масло покрива кожата като синтетичен филм, запушвайки порите и пречейки на кожата да изхвърли токсините, което причинява акне и други проблеми с кожата. Други съставки, базирани на петрола, включват парафин, парафиново масло и вазелин.

Полиетилен гликолът (PEG) се използва като втвърдител в продуктие за грижа за кожата и в други козметични продукти. Той наврежда на естествения хидробаланс на кожата, увеличавайки стареенето и правейки кожата уязвима за бактериите.

Талкът е мек минерал, използван в талка на прах и козметичните пудри. Научни изследвания показват, че рутинното прилагане на талк на прах в областта на гениталиите води до от 3 до 4-кратно нарастване на развитието на рак на яйчниците. Вдишването на козметични пудри, съдържащи талк, може да бъде вредно за дългосрочното ви здраве.
Как да избегнем тези токсини?

Много внимателно изследвайте етикетите на козметичните си продукти и преди всичко се научете да разпознавате съставките, които са вредни за вашата кожа и здраве! Много сайтове съдържат списъци с потенциално вредните и опасни съставки в допълнение към тези, които изброихме горе (например Environmental Working Group, “Skin Deep”database и книгата на Едуард М. Евелд, „Face it: Harmful chemicals can lurk in beauty products.“ ) . Може да си изготвите такъв списък и спокойно да обикаляте магазините с него 🙂 По-добре да сме информирани навреме, отколкото скъпо да заплатим за суетата си!

В никакъв случай не се заблуждавайте от думите „натурален“ или „органичен“ отпред на опаковката. Тъй като бизнесът с био и натурална козметика се разраства все повече, се правят какви ли не спекулации с продукти, които далеч не са био и понеже потребителите са доверчиви, номерата минават безнаказано. Много продукти съдържат поне една или две натурални или органични съставки, но те също така могат да съдържат и опасни синтетични химикали. Именно заради това, когато е възможно, изберете продукти със 100%-ово съдържание на натурални съставки като етерични масла и билки. Кожата ви ще ви обича за това!

Грижете се за себе си и избирайте продуктите си внимателно и с основната цел да предпазите себе си и близките си и да се поддържате в максимална кондиция. Това, което може да ви се стори скъпо днес със сигурност ще ви спести много тревоги в бъдеще!

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори