05 сеп.

Три невероятни еко лаптопа

Темата за ограничаване на въглеродните ни емисии става все по-актуална. Настъпват необратими промени в климата и  хората постепенно започват да променят навиците си на консумиране. Все по-чест спътник  в домовете ни са енергоспестяващите крушки, както и различни уреди, които ни позволяват да намалим консумираната от нас енергия.

Един добре познат ни уред обаче може да се окаже огромно препятствие в усилията ни към устойчивост. Това е компютърът. Уред, които в последното десетилетие се превърна в неизменна част от живота ни. Ние всички използваме ежедневно компютри и тези устройства имат лошия навик да консумират адски много енергия, като в производството им не рядко са използвани токсични химикали и материали. За щастие е възможно да се намери компютър, които да е едновременно мощен, зелен и щадящ портфейла ни. Точно като тези три лаптопа:

Sony Vaio W Series

Серията преносими компютри Sony Vaio W се отличава с много добра производителност при нисък разход на енергия. Както повечето нетбуци те са захранвани от процесор Intel Atom, като са много удобни, лесно преносими и с до 8 часа живот на батерията. Това, което ги отличава от останалите и ги прави може би най-„зелените“ лаптопите на пазара е че 80% от пластмасата използвана за направата им е от рециклирани материали, а LED екранът им е 100% без съдържание на живак.

Gateway EC19C-A52C/S

Gateway EC19C A52C / S може да бъде един от най-ефективните лаптопи, които може да притежавате. Той разполага с 1.33 GHz Intel Core i5-470UM CPU, 2GB DDR3 RAM и голям 320 GB твърд диск за по-малко от $ 800. Великолепният 11.6 „LED дисплей поддържа изненадващо ясна 1366 х 768 резолюция на картината, и има изобилие от USB портове за всички периферни устройства, ако имате нужда от тях. Независимо от мощния си хардуер, EC19 има до 6 часа живот на батерията с едно зареждане.

ASUS U43JC-X1 [Natur.e] Bamboo Series

Външната обвивка на този красавец е смес от истински бамбук и полиран алуминий, което намалява употребата на пластмаса. Захранва се от мощен Intel i5-450м процесор,графична карта Nvidia GeForce 310M и 4 GB DDR3 RAM, U43, като има достатъчно мощ да се справи с повечето програми. Животът на батерията е също толкова впечатляващ, позволявайки му да работи до 10 часа с едно зареждане.

Как да намерим най – „зеленият“ лаптоп?

Все повече и повече компании за потребителска електроника правят усилия да станат „зелени“ и да използват устойчиви начини на производство, като подобряването на технологията е голяма част от тези инициативи. В САЩ и Европа си проправя път и високоскоростния интернет захранван от устойчиви източници на енергия ( Eco-ISP’s ). ARM процесорите, които са в сърцето на много телефони и таблети имат добра изчислителна мощ, при много нисък разход на електроенергия. При покупка на лаптоп в бъдеще, е хубаво да се спираме на модели с по-слаби процесори, като по този начин в дълготраен план ще спестим много енергия, без да пожертваме изчислителната мощ нужна ни да се справим с повечето от ежедневните ни задачи.

Източник: http://www.ecostreet.com/

Снимки: Интернет

 

[fbcomments title=""]

2 коментара

 1. Lance Nelson каза:

  Hey Jivko,

  Once again you have written a really helpful post on Green technology fpr computers.

  If the experience is good, then why not. The bamboo ASUS will surely be a huge hit. ARM processors are at the heart of low power consumption. Smart phones will therefore help in reduction of energy. and, typing away on a Macbook Air, I feel that maybe too i am helping in some small way!
  as the battery life is the best i have known. Not sure about all that energy hungry aluminium that wraps around this beauty, though!

  Thank again for a really interesting blog. Lance

 2. Милена каза:

  Крайно време беше да се обърне внимание и на еко-страната на лаптопите. Така и така се увеличават на брой. Много съм впечатлена от Sony Vaio-то, тъй като с един приятел отдавна имаме спор за тази марка на Сони. Точка за него. Все пак и аз искам да похваля Apple, че правят лаптопите малки и с дълга батерия. Дали има някакво инфо дали има нещо „зелено“ в тях?

Оставете ни коментар

Партньори