04 апр.

Топ 10 причини да подкрепим био-то през 21-ви век!


Колко причини може да има за да погледнем на органичното по-сериозно? Ето няколко основни доводи в подкрепа на био продуктите, био живота, био производстовото, и въобще на категорията „Био”.

1. Намалява токсичното замърсяване чрез ограничаване на достъпа на вредни химикали до въздуха, почвите и водите. Имайки предвид, че ние също сме част от еко системата, подкрепата на природосъобразното е в защита и на собственото ни здраве и оцеляване.

2. Намаляване или дори елиминиране на замърсяването причинявано от фермите за производство на хранителни продукти. Например, пестицидите вредят не само на площите, за които са предназначени, а простират пипалата си далеч извън тези граници. Друг пример са синтетичните торове – те са основна причина за огромните мъртви зони в океана, по подобие на тези в Мексиканския залив.

3. Защита на бъдещите поколения. Проучванията показват, че в наши дни човек е изложен на вредното влияние на химикали още от майчината утроба. Множество други изследвания сочат, че използването на пестициди, например, оказва огромен ефект върху човешката нервна система, увеличава опасността от ракови заболявания и намалява фертилността. Ако ние днес боледуваме и страдаме от химикали, на които сме били подложени още като деца, то искаме ли и нашите деца да живеят по същия начин, когато стигнат нашите години. Лошото е, че развитието и прогреса като че ли засилват производството и използването на все по нови и масови средства за замърсяване на това което ядем, пием, с което се обличаме, или в което живеем.

4. Друга добър довоз „За” концепцията био е възможността за подобряване на обработваемите почви, запазване истинските вкусови качества на хранителните продукти и работа в посока на тяхното подобряване. Подхранването на почвата с естествени торови и материали, вместо със синтетични такива, е доказана практика в полза на увеличаване на качествата на продукцията, високото ниво на витамини и минерали. Това е само едно от доказателствата в полза на органичното, които проучване от 2005 година посочва /“Elevating Antioxidant levels in food through organic farming and food processing,” Organic Center State of Science Review (1.05)/

Повече по темата, очаквайте през месец април.

Колко причини имате Вие, за да вплетете органичното в ежедневието и дори да го направите свой начин на живот?

Източник: www.organic.org

Снимки: www.greenparenthood.com, honeycombhillandgardens.co.cc,  www.topnews.in


[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори