25 мар.

СУПЕРХРАНИТЕ НА 21 ВЕК – автор Теа Бинчева


Има начин да бъдем винаги млади, красиви и здрави. Зависи само от това, какво ядем. Точно това е имал предвид Хипократ: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна”

Какво представляват суперхраните?

Суперхраните са живи и сурови храни и имат много по-високо съдържание на хранителни вещества и елементи от другите храни. Те удовлетворяват всички нужди на организма от белтъчини, витамини, минерали, мастни киселини, ензими, антиоксиданти, полизахариди и други.
Много от тях се смятат за адаптогени, растения, които не само се “адаптират” към обкръжаващата ги среда, за да оцелеят, но се приспособяват и към вътрешната химия на организма. По този начин възстановяват и регулират нарушения баланс в органите и функциите на тялото.
Суперхраните растат в екстремни климатични условия, затова те са богати на жизненоважни минерали с които се запасяват техните листа, корени, стъбла, за да устоят на суровия климат на който виреят. Тези храни не са новооткрити, те съществуват от хилядолетия насам и са използвани и ценени от хората на различни места по света, както за храна, така и за лекарство. Те са не само хранителни, но и лековити.

Защо да ядем суперхрани?

Ако включите в девното си меню суперхрани, постепенно ще забележите как губите интерес към храните, които предизвикват затлъстяване, понижават имунната система и поява на болести. Те няма да са ви вкусни и привлекателни повече.

Прибавяйки суперхрани към менюто ни всеки ден, ние се храним по-качествено и същевременно ядем по-малко. Това е много важно, защото в същността на пълноценното хранене е не да ядем по много, а да поемаме стойностна, богата на вещества и балансирана храна. Тогава вместо да се използва енергията на тялото ни за смилане на храна, ние можем да я вложим в по-смислени дейности, да сме бодри, концентрирани и в кондиция през целия ден и да имаме качествен сън.

Суперхрнаните са мощни детоксиканти на организма, това ги прави прекрасни за диета, по време на която ще изгубим излишното тегло, без да е нужно да гладуваме.

Суперхраните регулират киселинно-алкалния баланс на организма. При лоша диета вътрешната среда става силно киселинна, което води до поява на болести, нервност, преумора, депресивност. Суперхраните регулират киселинността и предпазват организма от бактерии и дехармонизиране на функциите му.

Текст и снимки: Теа Бинчева

Екипа на Зелена Земя иска да благодари на Теа, за това, че ни позволи да публикуваме тази прекрасна статия за суперхраните.

[fbcomments title=""]

1 коментар

  1. Trayan каза:

    Много Благодаря! 🙂

Оставете ни коментар

Партньори