17 юли

Соя

Соя

До преди век соята е била позната само в Азия, днес обаче е популярна в цял свят. Навлизайки постепенно в територията на САЩ и Южна Америка, след което и в Европа, тя се налага като алтернативен хранителен продукт, предпочитан най-вече от веганите и вегетарианците, но и от всички почитатели на здравословното хранене.

Соята (Glycine max) представлява едногодишно растение от семейство Бобови, което се среща в диво състояние най-вече на територията на Източна Азия.

Характеризира се с добре развита коренова система, право и твърдо стъбло с различна степен на разклоненост, като височината му зависи главно от сорта и условията на отглеждане на растението.

Семената на соята имат най-често овално-продълговата форма, с различно оцветяване, вариращо от светложълто до зеленикаво оцветяване.

Понякога се срещат и сортове с кафява или черна окраска, но те са използвани предимно за храна на животни.

Соята намира приложение най-вече като маслодайна култура, но в същото време е добър източник на хранителни вещества за човека.

Смята се, че родина на здравословните зрънца е Китай, докато в Европа добива популярност едва към края на XVIII век.

Името Glycine първоначално е въведено от Карл Линей и означава „сладък“, като вероятно се отнася до сладкия вкус на крушовидните ядливи грудки на американско увивно растение от род Бобови.

Соеви продукти

Соев сос

Без съмнение това е най-разпространената и най-лесно вписваща се във всяка кухня подправка. Намира приложение не само в типично азиатските блюда, но и на всяка трапеза, тъй като си подхожда с доста видове ястия.

В момента в търговската мрежа е налице огромно разнообразие от продукта, тъй като употребата му придава екзотичен аромат на гозбите.

Соево масло

Като всяко растително масло, соевото е без холестерол. Притежава неутрален вкус и е много богато на незаменими мастни киселини.

Най-често се употребява за приготвяне на различни маринати за салати, но фактът, че издържа топлинна обработка до 180⁰С, показва, че може да бъде използвано включително и за ниско температурно пържене и печене на грил, както и за задушаване.

Соево брашно

С помощта на соевите зърна може да се получи пълноценно брашно, което да бъде използвано както брашната на различните видове зърнени пордукти. Соевото обаче, се отличава с голям процент белтъчно съдържание. Специалисти твърдят, че особено добри качества на тестото се постигат, когато се смеси в равни части с пшеничено брашно.

Соево мляко и соеви млечни продукти

Соевото мляко е с леко различен и в някои случаи трудно приемлив вкус, поради което често се налага неговото овкусяване с ванилова, шоколадова или плодова есенция. По-предпочитан продукт за консумация остава соевото кисело мляко.

Важно е обаче да се отбележи, че и двата продукта са отлични доставчици на белтъчини за хората, които проявяват алергични реакции към обикновеното мляко. Вегетарианците и веганите често използват соева сметана за приготвянето на различни сосове и супи.

Тофу

Бяла, почти безвкусна соева извара, спечелила си прозвището „господар на соевите продукти“. Намира широко приложение в кулинарията – от печено със зеленчуци до настъргано върху салати.

Може да се маринова в соев сос или в зехтин с подправки, в резултат на което се получава сирене със силен и добре изразен вкус. Лесно може да се съчетае с водорасли, да се опуши или пък от него да се приготвят шницели.

Соя (соеви бобчета)

Печена или пържена соята е популярна бърза закуска. Здравословното хранене, препоръчва да се избират печените без сол соеви бобчета. Така те се превръщат в балансиран източник на калории, с висок процент протеин, който да носите в джоба си навсякъде.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4031_soya#ixzz2ZHaqNzhI

[fbcomments title=""]

2 коментара

 1. Емил Русчев каза:

  Здравейте!

  Бих искал да Ви попитам за мнението относно преработката му.
  Има много мнения, че няма соя на пазара която да не е претърпяла обработка чрез ГМО.
  Друга често срещана лоша черта е високото съдържание на фитоестрогени, които могат да изиграят лоша шега при задълбочено ползване от страна на мъжкия пол.

  Благодаря Ви предварително.

  Поздрави,
  Емил

 2. jivko.djamiarov каза:

  Здравейте, при био сертифициранта соя гарантирано няма ГМО. Друг е въпроса, че соята отглеждана по такъв начин е под 5% от цялото производство. Соята съдържа фитоестрогени и е по-полезна за консумация от дамите, докато мъжкия пол може да се насочи към нахута.

Оставете ни коментар

Партньори