08 апр.

Сезонни плодове и зеленчуци в България

4522

На пазара вече целогодишно се предлагат всякакви плодове и зеленчуци. Защо да изберем сезонни, какви са техните предимства и ползите за нас самите? В този материал ще обобщим най-често срещаните плодове и зеленчуци за всеки сезон у нас, от които щедро можем да се възползваме!

Какво означава „сезонни“ плодове и зеленчуци?

Всеки сезон има своите плодове и зеленчуци. По това време на годината те са в най-големи количества и съответно цената има е най-ниска. Сезонните продукти е добре да се консумират активно именно в определения сезон. Те зреят под слънчевите лъчи и запазват съдържащите се в тях витамини, а не подлежат на допълнително третиране с цел дълго транспортиране.

С това минимизираме някои от рисковете за здравето ни, като предпочитаме плодове/зеленчуци, за които не би следвало да се прилага увеличена употреба на консерванти, пестициди и техники за успешно транспортиране и забавено зреене. На наша територия е цялостният процес от производство до консумация, което предполага по-лесен и ефективен контрол върху качеството им.

Купувайки пък местни сезонни плодове и зеленчуци, подпомагаме местното земеделие и икономика.

Почти целогодишно у нас има реколта на плодове и на доста зеленчуци, а дори когато разнообразието в зреенето не е особено голямо, можем да се насладим на плодовете с голяма трайност, добити в предходен сезон.

Зеленчуците, които се отглеждат в България могат да се разделят на ранни, средноранни и късни.

  • Ранните зеленчуци са представени предимно от домати, пипер/чушки, краставици, тиквички, салати. Берат се през първата половина на юни.
  • Средноранните зеленчуци /домати, пипер, патладжан, марули/ се берат през юли.
  • Късните зеленчуци /зеле, зелен фасул, късни домати/ се берат през септември.

Пълната статия може да прочетете на: http://www.bb-team.org/articles/4522_sezonni-plodove-i-zelenchuci-v-bulgaria

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори