23 авг.

Рицарите на зеления граал

Темата на поста не е за нов холивудски блокбъстър или филм на Монти Пайтън, а за една прекрасна зелена инициатива. Забелязъл съм, че в масовите медии много рядко се пише за хубави неща и идеи. Основни теми там са политически ПР и негативни новини (криза, престъпления и т.н.). Общо взето идеята е да се засили у нас усещането за мизерията, в която живеем. Това е една от основните причини да си набавям информация главно от Интернет. Там попаднах на новината за прекрасната зелена инициатива, която е тема на поста ми или по точно проекта ‘Зелените рицари’.

Зелените рицари

За пръв път чух за проекта в представянето на лекторите за Форум бизнес на Горичка. Не успях да присъствам, но идеята силно ме заинтригува. С няколко думи ‘Зелените рицари’ е куриерска фирма, която осъществява експресни пратки и доставки в сърцето на София.  Нормално е да попитаме какво е различното. За разлика от другите фирми рицарите използват за доставките си електрически или обикновени велосипеди. Изборът на колелета е съвсем целеносочен и отразява стремежа на фирмата да е максимално устойчива и отговорна и да не уврежда природата. Колелета са снабдени с GPS, което дава възможност за пълно проследяване на пратките. Рицарите са разработили и методология за калкулиране на спестените въглеродните емисии от техните велосипедни доставки, на базата на която да се проследява екологичния ефект от дейност им.

Редом с екологичната кауза ‘Зеленти рицари’ развиват и социална такава. За целта Рицарите имат стажантска програма, която дава възможност на млади хора, постъпили като куриери при тях да получат опит в друга организация, която съвпада с интересите им и им дава възможност за лично развитие и удовлетворение.

Много ми хареса и посланието на рицарите: „Бъди доблестен и честен. Помагай на околните и на своя град и държава. Пази природата. Не се плаши от здравия труд и предизвикателствата, защото те могат да донесат неподозирани награди. Учи и се развивай“.

Искренно им пожелaвам успех и се надявам да се преборят с трудностите, които са пред тях, като липсата на велоинфроструктура и не особено добрия икономически климат в момента.

Текст: Живко

Снимки: Официалният сайт на Зелените рицари и вестник Капитал

Полезни линкове:

http://zeleniteritsari.org/

http://www.capital.bg/

http://programata.bg/

[fbcomments title=""]

5 коментара

 1. Lance Nelson каза:

  Hi Zivko,

  What an amazing initiaive from the „Green Knight“ and I am sure this will make a real impact in the courier market. I admire businesses that pioneer – that do not follow the rest. These guys are doing just this.

  Many people in Bulgaria do have a feeling of powerlessness – but of course everyone of us can make a difference if we bother. The Green Knights have done this and I for one will use them – and now promote them. Bicycle transport has got to be the best was to reduce cost and CO2 emission, reduce traffic congestion and actually is a really smart promotional tool.

  More and more businesses are doing an audit of their CO2 impact and reporting on this to their shareholders and stakeholders

  Thank you very much for writing about this businees and please keep us posted.

 2. Milena каза:

  Страхотна идея от тяхна страна. Да не говорим, че и с колелетата много често са и по-бързи от обикновените куриери. Определено ще ги ползвам и ще разкажа за тях.

  Мерси за инфото!

 3. Green Knights каза:

  Dear Jivko and Lance,

  Thanks so much for the warm and encouraging words! We are just a startup (still). But we want to bring attention to cycling as sustainable and good for business so it is great that people respond. Here is a link to our CO2 savings methodology for the deliveries (in Bulgarian): http://www.zeleniteritsari.org/photos/PDFs/Methodology_CO2_Savings_ZR.pdf

  Many Thanks,
  Apo, Green Knights BG

 4. jivko.djamiarov каза:

  Thank you Apo! I hope that it will go way beyond the startup!

 5. N.Tesla каза:

  Най-накрая малко свежест и иновации в зеления цвят у нас и най-вече в мега скучния и мръсен (бълващ газове, пликове, стреч фолио и много други) пазар на спедиторски услуги в България. БРАВО и само напред!

  P.S.
  и дано в скоро време литиевите полимери да захранят конете на всички рицари, да достигнат недостижима бързина в пренаселения град!

Оставете ни коментар

Партньори