24 окт.

Плюсове и минуси на слънчевата енергия

Какво представлява слънчевата енергия?

С няколко думи: това е топлината и светлината отделяни от слънцето. По-подробно обяснено: След като преминава през различни слоеве на атмосферата и различни атмосферни условия (облаци, замърсители, прах и други подобни), около половината от слънчевата енергия се поглъща от водата и почвата , а другата половина се отразява и излъчва обратно в Kосмоса. Тази половина, която се поглъща от океаните, земната маса и растенията, задвижва течения (като „Гълфстрийм“),абсорбира се от земните пластове и създава топлина или се усвоява от растенията и се превръща в химична енергия, чрез процеса, който познаваме като фотосинтеза.

Предимства:

Най-голямото предимство на слънчевата енергия е, че практически има толкова много от нея. Общата слънчева енергия на разположение на земята е около 3850 ZJ на година, а в света през 2004 г. общото енергийно потребление е 0.471 ZJ. Според Американското министерство на енергетиката, дори и да не сте монтажник на слънчеви панели, може правилно да предположите, че има повече слънчева енергия на разположение, отколкото света ще е способен някога да изразходва. Слънчевата енергия е също така и страшно гъвкава и както споменахме по-горе може да се използва за различни цели, като например производството на храна и гориво, светлина, отопление за домовете, пречистване и обезсоляване на водата. След като намерим начин как да оптимизираме извличането на слънчевата енергия, ще разберем, че тя е дар, който винаги ще е на разположение за различните ни нужди.

Недостатъци:

Основните недостатъци на слънчевата енергия могат да бъдат сведени до едно нещо: цената, поне, когато става въпрос за електричество. Отнема огромни площи земя и разходи, за да може слънчевата енергия да бъде ефективна. Това се дължи на два факта: Повечето слънчеви панели се нуждаят от огромни площи земя, за да се произведе от тях нужната енергия. Също така трябва да се има предвид и високата цена на силикона, които е нужен за производството на панелите. Други фактори, които намалят ефективността и увеличават разходите са: замърсяването и лошото време.

Друг основен недостатък е, че слънчевата енергия не е достъпна целодневно, особено в региони, които не са огрявани толкова често от слънцето.

Източник:www.treehugger.com

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори