16 Ное.

Партньорите на Зелана Земя:Euro-Nat

Компания с център в Ардеш
Euro-Nat е основана в Погре (северен Ардеш) през 1988 от своя председател Дидие Перол. Родом от Ардеш, той се интересува дълбоко от местния регион и е водеща фигура в обработката и търговията с органични продукти във Франция.

Създадена съгласно наставленията на Фенг Шу и геобиологията и в съответствие с HQE (High Quality Environmental) стандартите, компанията е олицетворение на неговата визия.

Целта на компанията е да подсигури повече от 2500 вида качествено рекламирани, 100% органични и екологично чисти продукти с помощта висококвалифицирани търговци на дребно от Франция и други части на Европа. До този момент 2000 търговци са вложили доверието си в компанията и извличат полза от нейния професионализъм в иновацията, маркетинга, породажбите и логистиката.

Euro-Nat си е поставила за цел да развие и популяризира органично отгледаната продукция. С грижа и творчество, компанията избира най-добрите суровини и обработени продукти за своите марки: Primeal, Bisson, Le Pain des Fleurs, Douce Nature and Ecodoo.

Ценностите на компанията се крепят на разбирането за баланс, уважаващ както човечеството, така и природата и се основават на остра информираност относно етиката и етичните въпроси.

Euro-Nat цели да води примерна бизнес политика, ангажирана и отговорна на местно, национално и международно ниво.

Дидие Перол, основател и главен изпълнителен директор

Дидие Перол се интересува дълбоко от света. Той притежава диплома по агрохрани, което означава, че е наясно с трудностите, свойствени при производството на различни култури. Още от началото навлиза на пазара на труда с желанието да преоткрие света. Самоук, винаги на полето и в центъра на действието, дълбоко привързан към корените си и вдъхновен от философията си за живота, той се наема да използва компанията си, за да помогне на света да напредне в сферата на органичните продукти.

От самото начало Дидие съзнава необходимостта от здравословна храна, комбинирана с нуждата да се пази и уважава околната среда. Така той решава да последва сърцето си и да се впусне в едно органично предизвикателство.

Бизнесът му започва преди 30 години с отварянето на магазин за органични продукти, като през годините успява да създаде и развие още три магазина на същия принцип.

Днес неговият опит и вярата му му позволяват да бъде близо до клиентите, защото има ясна представа за техните ограничени познания, изисквания и потребностите им от развитие.

Желанието му да популяризира органичните продукти се изразява в личното му участие на няколко фронта: вицепрезидент на Conseil d’Administration de l’Agence Bio (група с обществен интерес в развитието и популяризирането на органичната агрикултура); президент на същата група от 2007 до 2009; основател и вицепрезидент на Bio Convergence Rhône Alpes (асоциация на обработвателите на органични храни); вицепрезидент на Synabio (национален синдикат на обработвателите и разпространителите на натурални и органични продукти); вицепрезидент и основател на Bio Partenaire (организация, която прокарва клауза относно убеждението на директорите й, че органичното производство и лоялната търговия вървят ръка за ръка). Ангажираността на Дидие Перол надминава професионалните му задължения. През декември 2008 той основава фондацията d’Entreprise Nature Vivante, първата фондация в областта.

Начало и развитие

1988 e само началото

1988 :  Основаване на Euro-Nat от Дидие Перол с цел разпространението на органични хранителни стоки на специализирани търговци на дребно

1989 :  Зараждането на Priméal: линия от житни и бобови култури
Откриването на киноа (малко зърно от високото боливийско плато, отличаващо се с ненадмината хранителна стойност и богато на протеини, фибри и амино киселини). Основаване на напълно органична, Fair Trade и проследима верига на производство на киноа.

1996 :  Основаване на Jatariy, боливийска компания
Киноа дава силна идентичност на марката Priméal, лидерът на органично и лоялно търгуваната киноа в Европа.

1999 :  Euro-Nat продължава да расте вътрешно и външно с интеграцията на преработвателни дъщерни дружества, водейки до създаването на фракцията Ekibio Group. С национално и международно присъствие, Euro-Nat се разширява като снабдява специализирани търговци на дребно със собствените си марки (Priméal, Bisson, Le Pain des Fleurs, Douce Nature, Ecodoo), със своите подбрани и първокласни продукти и с доставки.

2008 : Euro-Nat открива собствена сграда, проектирана да подсигури благоденствието на служителите си и на околната среда.

2009 :  Euro-Nat е ключов играч в органичния сектор в резултат на своите нововъведения и с ангажираността към клиентите и партньорите си. Запазвайки целта си да произвежда продукти произлезли от органичната агрикултура и достъпни за възможно най-много хора, Euro-Nat концентрира главната си стратегическа насока към създаването и координирането на органични, социално заинтересовани и верни на лоялната търговия  местни или регионални преработващи промишлености. По този начин необходимите инструменти за обработка могат да бъдат осигурени от местните производители.

2009 :  Euro-Nat получава няколко награди за своите дейности в сферата на устойчивото развитие: Agir pour Notre Avenir (Act for our Future) Award (април, 2009), Ambition Award (май, 2009), Entrepreneur de l’Année Business Vert (Green Business Entrepreneur of the Year, Rhône Alpes Region) Award (септември, 2009), Politique de Management et Initiatives Développement Durable (Management Policy and Sustainable Development Initiatives) Award (декември, 2009).

Практики и иновации

Нововъведения и развитие

В Euro-Nat развитието на марките храни е ръководено от няколко мотива. Всяка нова идея за създаването на определен продукт е подкрепена от съвременни научни изследвания, удостоверяващи ролята на храната за поддържане на добро здраве, както и от личния ни опит. Всични нововъведения са в името на здравето, равновесието и здравословното хранене.

Прилагайки философията на устойчивото развитие, а именно свеждане до минимум нуждата от опаковки и използването на суровини от възможно най-близката географска област, компанията се уверява, че продуктите й въздействат на околната среда възможно най-малко.

“Иновацията е всекидневно състояние на ума. Ние постоянно се борим да подобрим знанията си относно храненето, опаковането, органичния пазар и кулинарното изкуство като се доверяваме на интуицията си, вашите предложения и нуждите на производителите, които търсят балансирана диета, която ще породи здраве, енергия и вкусово удовлетворение”.

Търговия

Тъй като органичните продукти не съответстват напълно на законодателството, а по-скоро отговарят на дълбоки убеждения и живот, позоваващ се на правото на избор, ние предлагаме качествени марки продукти, които въплащават нашите ценности. Продуктите ни спадат към две основни категории: „Органично хранене” и „Органичен живот”.

„Органично хранене”, широк спектър от хранителни продукти. Силни, висококачествени и динамични марки, които имат видно място на пазара: PRIMEAL, LE PAIN DES FLEURS, BISSON.

„Органичен живот”, набор от екологично чисти продукти от марки, ненадминати в иновацията, качеството и комуникацията: DOUCE NATURE, ECODOO.

Възлагане на обществени поръчки и логистика

Възлагане на обществени поръчки и въведението на нови продуктови линии:

– Euro-Nat търси най-добрите суровини по отношение на качеството и проследяването
– дълготрайни връзки с местни производители
– конкретни, подписани задължения свързани с договорените количества и изкупни цени за налагането на пазара на лоялно търгувани органични стоки, които ще допринесат за развитието на общността
– исторически продуктови линии: киноа, малка спелта от Haute Provence и т.н. и създаването на нови продуктови линии: ориз „

“Camargue” , брашно, елда и други.

Логистика:

С площ от 6000 кв.м., капацитет за съхранение от 9500 палети и оптимално управление на сроковете за годност, логистиката в Погре се върти около приготвянето на поръчките посредством оптично сканиране, използвайки навременни методи (поръчките пристигат директно в разпределителния център, дневни изпращания чрез регионални превозвачи, ангажирани с намаляване на вредните емисии от техните камиони, както и с получаване на суровини и крайни продукти).

Цех за опаковане:

За повече от 20 години, Euro-Nat опакова всички видове зърнени култури – зърнени храни, брашно и флейкс, използвайки специална технология.  Автоматизираната вертикална машина за чували ни позволява да пакетираме продукти с тегло от 100 гр. до 2 кг.  Полуавтомачитната машина се използва за 5-килограмови пакети. Нашият цех е оборудван за смесването на зърнени продукти.

Марките на Euro-Nat

Три хранителни и две не-хранителни марки:

Водещата марка в своя дял изобразява ценностите на компанията. Отпразнува 20-годишнината си през 2009. Primeal проправя път на киноата и разширява асортимента, като същевременно въвежда други класове продукти (зърнени култури, паста, сладки кестени, практически органични, безглутенови и други) и инвестира в съответните линии продукти. Марката успешно комбинира творчество и иновация, за да произведе органични, балансирани и вкусни продукти.

гама от изключително вкусни, гарантирано безглутенови солети и хрупкави хлебчета. Първоначално залагайки единствено на продукти от елда, марката се разширява и сега включва киноа и сладък кестен, повишавайки разнообразието от налични вкусове.

марка с историческо значение в света на бисквитите. Марката се налага със серията „Authentiques”, органични бисквити от лесни и вкусни рецепти от Погре.

на пазара от 1981; широк спектър от продукти за всекидневната хигиена и грижа на цялото семейство. Одобрена от „Cosmébio”. Douce Nature също предлага и асортимент от органичен памук от достоверен Fair Trade източник. Марката е произведена във Франция.

възможно е да помогнете на планетата със серията екологично чисти продукти за чистене, домакинска работа, миене, пране, освежители на въздух, инсектициди и рециклирани кърпи за ръце с марката Ecodoo. Одобрена от „Ecocert”. Произведена във Франция.

Сертификати:

Със своите ISO 9001, ISO 14001 и IFS сертификати за високо ниво на сертифициране, Euro-Nat отговаря на всички изисквания по отношение на качество, проследяване, сигурност, околна среда и устойчиво развитие.

Други марки
Обширна гама от продукти:
Освен своите марки, Euro Nat също предлага и селекция от първокласни марки, представителни за пазара за органични продукти. Първокласно разпространение в цяла Франция, отразяващо понятията „органично хранене” и „органичен живот”.

Селекцията от продукти „Michel Montignac” помага на потребителите да контролират теглото си като придобият здравословни хранителни навици. Позоваващи се на разнообразие от въглехидрати с нисък гликемичен индекс, продуктите осигуряват отлично хранене и естествена, уравновесена диета с гастрономически вкус и аромати.

www.montignac.com

Биоразнообразието на Амазонка е изключителен източник на растения благоприятни за здравето. Biophytis ги е изследвала много внимателно, за да предложи на пазара концентрирани екстракти, които ще допринесат за естествения баланс на тялото Ви.

www.biophytis.com


Maca Spirit предлага богата, балансирана мака произведена органично във високото боливийско плато и сертифицирана като органичен продукт. Maca Spirit насърчава боливийските фермери да останат във фермите си и помага за запазването на потомствените знания.

www.macaspirit.com

Органичното земеделие

От основаването си през 1988, Euro-Nat изповядва философия, позоваваща се на нуждата от един по-органичен свят, изграден от хармония между човечеството, земята, посевите и животните. Ако всички ние искаме здравословен живот, нашият най-важен приоритет трябва да е природата.

Euro-Nat работи в тази насока като произвежда и търгува единствено с органични и екологично чисти продукти, които не съдържат нито торове или химически пестициди, замърсяващи почвата. Компанията също така поема отговорност за и участва в защитата на околната среда.

Възприемайки именно този начин на производство, а не който и да е друг, Euro-Nat помага за запазването за здравето на потребителите и фермерите, живеещи и работещи в една крайно неблагоприятна среда, в която нуждата от действие е неотложна.

Неотложна за нас,
неотложна за нашите деца,
неотложна за биоразнообразието,
неотложна за ресурсите, които ни изхранват.

Консумирането на органични продукти е начин да помогнем на нашата планета… и на човечеството… всеки ден.

В подкрепа на органичното земеделие
Euro-Nat предлага на специалистите по органична търговия на дребно широк спектър от хранителни продукти, биологично отглеждани във ферми, както и широка гама от екологично чисти продукти, билкови лекарства и продукти за лична хигиена, повечето от които са официално одобрени.
Euro-Nat предлага автентични продукти, отгледани в подходящата среда. Euro-Nat допринася активно за запазването на биоразнообразието чрез подкрепата си към производителите на киноа, малка спелта от Haute Provence, ориз Camargue и памук.

Fair Trade: Източник на нов баланс

Принципи

Духът на лоялната търговия се позовава на един принцип: осигуряването на икономически и технически ресурси (продажби, честно заплащане, съвет, подготовка и т.н.) за производителите в непривилегировани страни, за да се подобрят условията за живот и да им се предостави възможността да работят с достойнство. От момента на въвеждането на своята 100% органична киноа през 1990, продукт, който е 100% проследим и 100% Fair Trade (и има сертификат за био справедливост (органична и Fair Trade) от Bio Partenaire), Euro-Nat подкрепя икономическото развитие на Алтиплано, беден и сух боливийски регион. Гаранциите подписани от производителя Jatariy (филиал на Ekibio Group, разположен в Боливия) и Euro-Nat изправят компаниите пред дългосрочни договори, който определят правила за истинско партньорство, гарантиращи постоянен доход и уважаващи околната среда и човечеството.

Хуманитарен подход

Bolivia Inti-Sud Soleil, с която Euro-Nat е в партньорство, получава процент от стойността на поръчки на киноа, извършени от Euro-Nat. С този капитал могат да се финансират слънчеви печки за семействата и общностите в Алтиплано. Заинтересованата част от населението спомага за направате на фурните и е обучена в употребата им. Екологични и икономически ползи: енергийна автономия; местното население не трябва вече да събира дърва, в резултат на което се намалява изсичането на горите; слънчевата енергия е достъпна и възобновяема без вредни ефекти за околната среда.


Bolivia Inti-Sud Soleil има 2300 членове навсякъде във Франция. Организацията е активна в Чили, Перу, Боливия, Аржентина. От 2000 година над 7000 семейства са снабдени със слънчеви печки, общо 40 000 бенефициенти. Във Франция организацията подема мащабна инициатива да повиши осведомеността относно проблема с достъпността до енергия в южните страни (презентации в училища) и подкрепя организации, работещи в Африка с цел популяризирането на екосъобразно готвене.

Цел на организацията: да се бори с бедността в Андите, предоставяйки иновативни екосъобразни готварски сечива, за да се намалят семейните сметки за енергия.

Местни индустрии
Обменът между Севера и Юга е важен, но също толкова важен е и този между Севера и Севера. Поради това Euro-Nat фокусира основната си стратегия за периода 2009-2010 в създаването и координирането на местните и регионалните преработващи промишлености, за да могат местните производители да подсигурят необходимите инструменти за обработка и опаковане. Това ясно заявено желание се проявява чрез факта, че продуктите на Euro-Nat имат етикет Bio Solidaire (органична и социална загриженост). Това показва, че те са признати от Bio Partenaire и е гаранция за потребителите, че продуктите отговарят на критериите за качество и опазване на околната среда, свързани с органичната агрикултура и социалните и етични стандарти.

Bio Partenaire е организация основана през 2005 от група предприемачи. Тя обединява малки и средни предприятия, които още от основаването си уселено работят в името на производството на стоки, отговарящи на определени критерии за органично земеделие и устойчиво развитие. Две ключови марки: Bio Equitable и Bio Solidaire.


Марката комбинира два допълващи се аспекта: лоялната търговия (Fair Trade), която уважава и защитава човешкия, социален и икономически интерес на производителите и е в подкрепа на органичното земеделие, което гарантира здравословна храна и чиста околна среда.


Марката Bio Solidaire прекрачва класическите органични ценности и внася значими екологични и социални измерения към инициативите на местните индустрии, които позовават дейността си на устойчиво и прозрачно партньорство.

Проверка на действията

Дейности, предприемани в контекста на лоялната и социално ангажирана търговия не се регулират сами. Те са много внимателно следени и се проверяват с помощта на устав, дело на независим сертифициращ орган като Ecocert. Санкции се предприемат, когато уставът не се следва успешно. Потребителите могат да са убедени в автентичността на направените изявления и искове.

Устойчиво развитие

Ангажимент към устойчивото развитие

Работейки повече от 25 години за изграждането и приложението на модел на икономическо развитие, интегриращ екологични и социални аспекти– Euro-Nat има практически подход към условията за работа в компанията и гледа на сградата като реално, живо място. Под стимула на основополагащия главен изпълнителен директор, Дидие Перол, компанията е въвела конкретни мерки, които следват тази гледна точка, мерки, позоваващи се на уважение към околната среда и силна ангажираност към обществото. Действията й също така са част от политика за устойчиво развитие, която е добре популяризирана сред служителите на компанията. Разширяването и обновяването на местообитанието на Eco-Nat е завършено през април 2008 и е извършено според ценностите на устойчивото развитие и принципите на Фенг Щуи, които компанията прилага от 1990 (HQE материали, слънчеви панели, резервоари за вода, вятърни помпи, обратен цикъл на климатизация, уплътнители за смет, източници на светлина, вътрешни градини, фонтани и други).

Euro-Nat е призната

Politique de Management et Initiatives Développement Durable („Управленска политика и инициативи за устойчиво развитие”)

Национална награда получена от Министерсто на екологията и устойчивото развитие на Република Франция и от ADEME (Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Energie/The French Agency for Environment and Energy Management) през декември, 2009. Наградата признава заслужени действия поети в областта на устойчивото развитие: икономически, екологични и социални.

Agir pour notre Avenir (Act for our Future) Award / Assurances Générali: април, 2009

Печат на одобрение, присъден на компаниите отдадени на устойчивото изпълнение: резултатът на Euro-Nat: 17.8/20

Ambition Région Centre Est (Ambition, East Central Region) Award / Banque Palatine and La Tribune: май, 2009

Тази награда удостоява най-динамичаната компания в категорията за устойчиво развитие.

Entrepreneur de l’année Business Vert Région Rhône Alpes (Green Business Entrepreneur of the Year, Rhône Alpes Region/ ) Award / Ernst & Young and L’Entreprise: септември, 2009

Почест, присъдена на най-добре представилия се FRCE (Le Fonds de Réduction du Coût global de l’Energie) ръководител: Зелен бизнес – категория „Устойчиво развитие”

Доброволна инициатива

Предприема се практическо изразяване на идеите чрез много действия, които са въплътени в ежедневието: въвеждането на анализ на жизнения цикъл на опаковките, изследване на продукти, които не са пре-пакетирани, възстановяване и рециклиране на материали, пунктове за рециклиране, уплътняване на отпадъци, контролиране на потреблението на канцеларски материали и т.н.

Инициатива за опазване на околната среда

Всички усилия на компанията да намали въздействието си върху околната среда са узаконени, когато тя получава сертификатите ISO 14001 и ISO 9001, както и различни видове официални признания. Euro-Nat изготвя многогодишен план да намали въздействието си върху околната среда. Измервателните критерии са установени и се обсъждат всяко тримесечие по време на срещата на изпълнителната комисия.

Практически приложения: органична столова, устойчиво здраве и работа, компенсиране на въглеродни емисии

Органична столова: всеки ден готвач приготвя органични ястия за служителите на компанията от продукти, продавани от Euro-Nat и от местни производители. Това позволява на служителите да намалят разходите си от път, да организират времето се по-добре и да се хранят с балансирани и здравословни храни.

Устойчиво здраве и работа: в партньорство с CRAM (областната здравноосигурителна каса), Инициативата включва увеличаване на благоденствието на служителите и предотвратяването на рискове. Това води до истинска промяна на традиционния метод на корпоративно управление, с участието на служителите и въвеждането на подходящи решения в отговор на искания за подобрение: ергономика, мускулно-скелетни увреждания, стрес на работното място, условия за работа, комуницация и други.

Компенсиране на въглеродни емисии: Понастоящем три проекта са ангажирани с компенсирането на въглеродните емисии, причинени от транспорта, използван от трите продуктови канала. В проекта взимат участие политически и икономически заинтересовани страни, колежът по хранитлено-вкусова промишленост, редица организации и френското национално управление по горите. Euro-Nat проявява желание да прекрачи пределите на инициативата, като за целта засажда различни видове дървета върху пет парцела земя, прибавяйки образователно измерение, опитвайки се да запознае и децата с концепцията.

www.euro-nat.com

[fbcomments title=""]

6 коментара

 1. vitasliven каза:

  Тези Биохрани ме интерисужат.
  Има ли ги на българския пазар?
  Имам търгожски обекти,където искм да ги предлагам.

 2. jivko.djamiarov каза:

  Здравейте,

  ние сме официалния вносител за България. Може да ни изпратите запитване по мейл.

  Поздрави,

  Екипа на Зелена Земя

 3. Мила Янакиева каза:

  Здравейте,
  Интересуваме се за биомагазин в Бургас можем ли да купуваме ваши продукти или само чрез упоменатите в сайта официални дистрибутори.Ако да , молим да изпратите ценова листа и условия за доставка
  Мила 0887940194

 4. Vlado Tzonev каза:

  От вас закупих безглутеново брашно от ориз и ориз + кестен, но никъде не намерихме рецепта, или начин за приготвяне на безглутеновия хляб.
  Моля спешно да ми съобщите нужните съставки и начин на приготвяне.
  Благодаря предварително.

  Владо Цонев
  Тел.+35928728970; Mобилен +359889235367
  Е-mail:globochem@mbox.contact.bg
  SKYPE: vlado.tzonev

 5. jivko.djamiarov каза:

  Здравейте господин Цонев,

  За да приготвите изцяло безглутенов хляб, в случай на доказана алергия към глутен, е най-добре да използвате само съставки, които гарантирано не съдържат глутен. Може да ги познаете по съответното лого.

  За да си приготвите безглутенов хляб може да използвте квас от киноа или друг набухвател без глутен.

  Указания за ръчно приготвяне:

  1. В съд смесете съдържанието на пакета с 320 мл. xладка вода ( 25 градуса целзии ) и 21 гр. квас киноа Примеал. 2. Оставете за малко сместа докато брашното се хидратира и след това месете 5 мин., докато се получи тесто, което не полепва. 3. Оставете да втасва между 40 – 60 мин. в покрит съд при температура 22 целзии. 4. Вземете след това тестото и оформете вашия хляб. 5. Оставете го след това отново да втасва м/у 60 и 90 мин. 6. Печете при загрята фурна 200 – 230 градуса за около 45 мин.

  Указания за машина:

  1. Първо се слага 320 мл. Хладка вода. 2. Слага се съдържанието на пакета и 21 гр. от кваса от киноа. 3. Включва се на програма за пълнозърнест хляб и се пече за около 3 – 3 ч. и 30 мин. )

 6. Ekaterina каза:

  Здравейте,
  моля да ми кажете как и къде да намеря информация за това какъв е ефекта от приговяне на хляб със Гума микс ,която закупих от ваш магазин във София. Упътването е написано със толкова ситни букви че няма накъде да са по – ситни. Нищо немога да разчета. Чувала съм че гумата придава пухкав вид на хляба, не незнам как да го постигна.
  Благодаря предварително.

Оставете ни коментар

Партньори