08 май

Няколко довода в полза на веганството

Какво значи да си веган?

За мен това е философия. Това е да си възприел и да отстояваш, своята позиция. Не съм веган, защото искам да се храня добре и да живия здравословно. Не съм веган, защото е модерно на запад и е много готино да си различен.

Веган съм, защото не мога да се съглася с несправедливостта. Веган съм, защото не искам да съм част от една система, която е превърнала храненето в индустрия, а консуматорството в култ. Защото не искам да съм причина за експлоатацията и страданието на животните. Защото искам да живея в един по-чист свят, на планета, която не е разтрисана постоянно от екологични катастрофи. Защото искам да живея сред едно състрадателно общество, което използва постиженията на технологията и науката за да съгражда по-добро бъдеще, а не да руши и унищожава.

Ето защо бих искал да изброя няколко довода, защо не е толкова лошо да си зеленчукозависим:

 

Какво представлява веганството?

Веган е човек, които живее без да консумира никакви животински продукти, в полза на животните, хората и планетата. Веганите се хранят изцяло на растителна диета, като не се консумират месо, яйца, мляко и мед. Също така се избягва използването на кожа, коприна или вълна за облекла или други цели.

Здравословен избор

Растителната веганска диета отговаря на много от днешните препоръки за здравословно хранене, като се консумират повече плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни и не се консумират храни съдържащи холестерол, рафинирана захар и наситени мазнини. Балансираните вегетариански диети са често богати на витамини, антиоксиданти и фибри и могат да намалят значително рисковете за развитие на заболявания като диабет, сърдечно – съдови заболявания, инсулт и някои видове рак. Добре планираните растителни диети са подходящи за всички възрастови групи и етапи от живота.

 

Състрадателен живот

Много хора се вегани поради загриженост относно начина, по който се третират животните, обект на хранителната индустрия. Някои се противопоставят на ненужната „употреба“ и умъртвяването на животни – ненужно, тъй като ние не се нуждаем от животински продукти, с цел да се храним или обличаме.

Информираността на обществеността за условията във фабриките за отглеждане на животни постепенно се увеличава и става все по-трудно да се скрият фактите, относно това как те са третирани. Съзнателни, интелигентни животни, често са държани в тесни и мръсни условия, при които те не могат да се движат или да извършват естественото си поведение. В същото време много страдат от сериозни здравни проблеми и дори смърт, защото са селективно отгледани да растат за производство на мляко или яйца в по-бързи темпове отколкото телата им са в състояние да понесат.

Независимо от това как са отглеждани, всички животни в хранителната индустрия срещат една и съща съдба в кланицата. Това включва милионите телета и петли, които са избивани всяка година, като „отпадъчни продукти“ на индустрията произвеждаща мляко и яйца. Също така и животните, отглеждани заради тяхното мляко и яйца, които са избивани преждевременно. Изборът на вегетарианска диета е ежедневна демонстрация на състрадание към всички тези същества.

 

По-добре за околната среда

Преминаване към диета на растителна основа е ефективен начин да намалим своя еко-отпечатък. Вегетариански храни могат да произвеждат по-малко емисии на парникови газове, отколкото тези на месна основа. Проучване на Чикагския университет установи, че „типичната“американска диета води до равностойността на близо 1,5 тона повече въглероден двуокис на човек на година, отколкото вегетарианската диета. Животновъдството е отговорно за 18% от глобалните емисии на парникови газове, повече от целия транспортен сектор (който произвежда 13.5%), включително въздухоплаването.

Растителната храна изисква само около една трета от земята и водата, необходими за производството на типичната западна диета. Селскостопанските животни, консумират много повече протеини, вода и калории, отколкото произвеждат, така че много по-големи количества на земеделски култури и вода са необходими за производството на животински продукти, отколкото на растителни продукти за храна на хората. Днес водата и земята стават все по-оскъдни в световен мащаб, световният глад и нарастването на населението на планетата се увеличават, и е много по-устойчиво да се яде растителна храна директно, отколкото използването на ценни ресурси за храненето на селскостопански животни.

Селскостопански животни и нуждата за все по-голямо производство на тяхна храна допринася и за други екологични проблеми като обезлесяването, замърсяването на водите и деградацията на земите.

Вкусно е!

Има много апетитни ястия на растителна основа от цял свят: от Индия, зеленчуци, къри и дал леща; от Далечния Изток, тофу, разбъркано с картофи, макаронени изделия от Италия и салати; от Турция, хумус и Баба Гануш, а от Мексико боб и тортили … списъкът продължава!

Много познати ястия имат вегетариански версии – веганите могат да се насладят на пица, веганска наденица и вегетариански каши, печива и дори шоколадова торта. Разнообразието от вегетариански храни, достъпни в магазините и ресторантите нараства и може да се предлага целогодишно – яденето на вегетарианската диета никога не е било толкова лесно.

Защо не?

Избирайки да живеем и да се храним без животински продукти означава избор на начин на живот, който е състрадателен за хората, животните и околната среда. Всъщност, има толкова много добри причини за отхвърляне на месото, яйцата и млечните продукти и толова много вкусни алтернативи на храната от животински произход, че истинският въпрос не е „защо веган?“, а „защо не?“.

Снимки: Интернет

Текст: автор и The Vegan Sociaty

www.vegansociaty.com

 

 

 

 

[fbcomments title=""]

1 коментар

 1. Toby каза:

  Hello, would you please review the Bulgarian subtitles of Gary Yourofsky’s speech before a special Bulgarian version is created.

  If you agree, go to: http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
  and click the built-in CC button on the player and choose Bulgarian.

  Let me know if you see any mistakes or think it should be imporved. If so, I will send you the subtitlels file so you can correct it.

  This speech has been proven (statistically wise) to be the best tool to educate people on animal rights.
  Watch it and you will understand.

  Thank you very much.

  Toby.

Оставете ни коментар

Партньори