25 окт.

Начало и развитие на Fair Trade

Начало и развитие на лоялната търговия

1988
Стартиране на първата „Феъртрейд” марка, „Max Havelaar”, с инициативата на холандската агенция за развитие „Solidaridad”. Първото „Феъртрейд” кафе от Мексико се продава в холандските супермаркети. Наименуване е като „Max Havelaar”, по името на измислен холандски герой, който се противопоставя на експлоатацията на събирачите на кафе в холандските колонии.
Края на 80-те и началото на 90-те
Инициативата на „Max Havelaar” е имитирана от други пазари в Европа и Северна Америка като „Max Havelaar” (в Белгия, Швейцария, Дания, Норвегия и Франция), „Transfair” (в Германия, Австрия, Люксембург, Италия, Щатите, Канада и Япония), „Fairtrade Mark” във Великобритания и Ирландия, „Rättvisemärkt” в Швеция и „Reilu Kauppa” във Финландия.

1997
Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) е основана в Бон, Германия, и цели да обедини инициативите класифициращи лоялната търговия и да съгласува световните стандарти и сертифицирането.

2002
FLO стартира търговската сертифицираща марка FAIRTRADE. Целта на инициативата е да подобри забележимостта на марката върху рафтовете в супермаркетите, да подпомогне трансграничната търговия и да опрости износа както за производителите, така и за износителите.

2004
FLO се разделя на две независими организации: FLO, която определя „Феъртрейд” стандартите и осигурява подкрепа на производителите и FLO-CERT, която инспектира и сертифицира организациите на производителите и провежда финансови ревизии на търговците.

2007
Производителите за първи път се присъединяват към борда на FLO. FLO е призната от ISEAL за една от седемте организации, достигнали високи стандарти за определяне на етична търговия. Глобалните продажби нарастват с 47%.

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори