19 апр.

Лимец

limec

Лимецът представлява жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Богат на протеини, лимецът представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Истинска лековита храна, повлияваща се сравнително слабо от климатичните условия, при които се отглежда.

Лимецът (Triticum monococcum L.) представлява най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници.

Към тази група принадлежат и двузърнестият лимец, както и спелтата.

При процесите на събиране на житото стъблото се начупва, докато самото зрънце остава цяло, съхранено под четирите слоя обвивки.

Класовете на лимеца се подлагат на специална обработка, което допълнително оскъпява процесите на преработка, но пък го превръща в добър биопродукт.

От друга страна, той е култура, която малко зависи от климатичните условия, което прави отглеждането му сравнително лесно.

Гърците наричали лимеца „tiphe“, турците „siyez“, а руснаците – оркиш или полуполба, за французите и италианците той е просто „малката спелта“.

Историята на лимеца започва още в дълбока древност – археолози твърдят, че тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на река Нил.

Траките пък са използвали еднозърнест лимец – доказателства в подкрепа на това твърдение са открити в тракийските могили.

Неслучайно приемат древната пшеница за една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна са носители на готови за усвояване витамини, ензими и минерали.

Цялата статия може да прочетете на: http://www.bb-team.org/articles/4082_limec#ixzz2QuSTrV5B
[fbcomments title=""]

1 коментар

  1. евЗЕНи каза:

    Предимствата на двата лимеца и на спелта са главно в по-ниското глутеново съдържание сравнено със съвременните жита. Но не е да го няма. Винаги препоръчвам колекцията от изследвания свързани не само с глутена, но и пженичния лицетин събрана тук:
    http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/wheat

Оставете ни коментар

Партньори