21 апр.

Комбинацията от горски отломки и начупени черупки от ракообразни, може да е филтър за радиоактивните отпадъци във водата

След изминалите седмици на страх и очакване за поредните лоши новини от Япония, все по-често темата радиация надвисва над ежедневието ни. Проблемите в азиатската държава изкараха на преден план един страшен и сериозен проблем – радиоактивни отпадъци във водните площи.

 

Учените от Университета в Северна Каролина, САЩ наскоро оповестиха, че са създали нов материал за изчистване на водите от радиоактивни отпадъци. Откритието се дължи на комбинация от горски отломки и начупени черупки от ракообразни. Новият материал има основна задача да се справя със замърсители. Освен това, учените откриха, че той може да абсорбира от водата радиоактивни йодиди както и тежки метали. За малки водни запаси, материалът може да се използва на принципа на чаената торбичка. Също така, може да бъде използван и като филтър за преливане на водата през него.

 

„В Япония тези дни ставаме свидетели точно на такова радиоактивно замърсяване на водата, което може в последствие да доведе до тежки последствия за хората.” – заяви доктор Джоел Пауак, професор занимаващ се с биоматериали. „Материалът, който създадохме, има свойството да се свързва с вредните йодиди и по този начин те да бъдат извлечени от водата и да бъдат изхвърлени без опасност за човешкия живот.”

Източник: www.treehugger.com

Превод: Яница Казанцева

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори