20 окт.

Как да се предпазим от фалшификации, пазарувайки био

Био продуктите стават все по-актуални и търсени в България. Не само защото не съдържат пестициди, ГМО и са отглеждани в хармония с природата, а и защото имат по-добри вкусови качества, по-добра хранителна стойност и повече витамини и минерали. Но дали потребителите познават добре био продуктите? Могат ли да се предпазят от фалшификации?

Много добре знаем какво е положението в България и колко се спазват законите. „Био” и „еко” са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био” или „еко” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт – е гаранция за био произход. За жалост много често се срещат продукти, които използват думата био или еко без да са сертифицирани и със съставки без биологичен произход. За да се предпазим от измами е хубаво да внимаваме за следните неща:

Основните знаци, гарантиращи био произход трябва да са на етикета:


Пълният списък с био знаци може да намерите тук:

www.bio.bg

Да пазаруваме от магазини предлагащи основно био продукти:

 

В София те са:

Биомаг, Май Органик Маркет, Балев Био Маркет, Зелена Земя, Здравословен живот, Зелен Био, Смесен магазин Зоя, Слънце-Луна, Донита, Биовариант, Истински неща, онлайн магазини и други.

Варна:

Балев Био Маркет, Хатори

Бургас:

Био Бургас

Велико Търново:

Зелена Улица, Биоградина

Девин и Козлодуй:

Биокеис

За повече информация:

www.bio.bg[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори