20 Дек.

История на бутилираната вода

Този пост е посветен на една много важна за мен тема: водата! Искам да го илюстрирам като представя видеото „The story of bottled water“, което е част от поредицата „The story of stuff“. Да си призная, тази поредица ми е слабост и според мен в нея значими теми се представят по много достъпен и забавен начин. Но да се върнем към водата.

Тя покрива около 71% от повърхността на Земята. Представлява около 65-70% от телесната маса на човека.  Казано накратко: Водата е основа на живота.

В тази връзка доста притеснителен е фактът, че според редица експерти светът е изправен пред глобална водна криза, която се очаква към 2025 г. и застрашава около една трета от населението на Планетата. Съвсем накратко ще изброя основните причини според мен:

1. Бързите темпове на покачване на световното население.

2. Свръхконсумацията на питейна вода.

3. Индустриалното земеделие, което използва най-много вода от всички икономически сектори.

4. Замърсяването на водата и най-вече на подпочвените води.

5. Монополът над водата, който се упражнява от големи компании и корпорации.

6. Промените в климата.

На фона на всичко това идва и проблемът с консумацията на бутилирана вода в западните общества и фактът, че това се е превърнал в един от най-печелившите бизнеси. Ние всички имаме лесен достъп до чиста питейна вода, но въпреки това предпочитаме да си купуваме минерална или изворна вода. Да, може би в България това не е лишено от смисъл, поради отвратителното качество на чешмяната вода в градовете, но какъв е проблемът в Щатите или Германия например? Както много добре е показано във филмчето, няма никаква гаранция, че купувайки си бутилирана вода, пием вода с по-добро качество. Както и фактът, че в много случаи бутилираната вода е просто гола вода 🙂 или нищо по-различно от чешмяна вода. Ползите са спорни, а недостатъците явни. Производството на бутилирана вода изразходва огромно количество ресурси, не само петрол. Изхвърлените пластмасови бутилки са безспорен проблем и най-често, за да не са проблем за нас, те попадат в двора на страните от Третия свят.

Всичко е показано по страхотен начин в самото филмче:

Няколко документални филма за водата: „Blue Gold“ и „Flow, for the love of water“.

Снимки благодарение на: www.treehugger.com и www.5dmag.com

Сайта на проекта „The Story of Stuff“: www.storyofstuff.org

[fbcomments title=""]

1 коментар

  1. Владимир каза:

    Благодаря за чудесната статия 🙂 и важните факти в нея
    Клипчето на български го има на следния адрес:
    http://ecovege.org/bg/blog/446-istoriyata-na-butiliranata-voda

Оставете ни коментар

Партньори