16 авг.

Има ли наистина хубави натурални подсладители?

Много е хубаво, че все по-често се пише за унищожителните ефекти на рафинираната захар върху човешкото здраве. Тя е един от основните причинители на диабета и затлъстяването. Но има ли добри натурални алтернативи?  Кой от всички естествени подсладители е най-добре да изберем?

Попаднах на много интересна статия по темата на сайта http://renegadehealth.com и бих искал да споделя с Вас това, което ми направи най-голямо впечатление.

Натуралните подсладители

Най-добрите натурални подсладители

 

1. Плодове:

Плодовете са първенци на натуралните подсладители. Те са пълни с полезни хранителни вещества, витамини, вода, фибри и могат да подсладят всичко, което замисляме да приготвим в кухнята.

Хубави страни

Няма нищо по-хубаво и сладко от пресния плод, независимо кой вид изберем. Плодовете помагат за по-бавното усвояване на захарта в кръвта и за поддържането на здравословни нива на кръвната захар. Важно е да не ги ядем в комбинация с мазнини. Също много важен момент при консумацията на плодове е да ги хапваме половин час преди приемането на друг вид храна или два часа след приема и.

Лоши страни

Една от негативните страни и е, че не знаем произхода на плодовете, които си купуваме от пазара или в супермаркета. Много от тях са внос от екзотични дестинации и в никакъв случай свежи. Те са брани зелени и са оставяни да узреят по време на транспорта, като са обработвани с различни не много полезни субстанции против вредители и за да не се развалят. Не може да се каже, че ще си набавим нещо полезно от такива плодове.

Каква е алтернативата?

Да си купуваме био плодове или плодове отглеждани от малки родни производители, които не ги третират с пестициди и хербициди. Най-лесно е за всички, които отглеждат плодове в собствените си градини.

За подслаждане най-добри са: фурмите, стафидите и смокините. За хапване всичко без плода дуриан.

2. Дехидратирани ( сушени при температура по-ниска от 42 градуса ) плодове:

Второ място в списъка ни заемат сушените плодове. Те са особено полезни, когато няма пресни плодове на достъпни цени или когато любимите ни плодове са извън сезон. С тях може да бъде подсладено всичко, което обичаме да приготвяме, като суровите смутита, млеката от ядки или любимите ни сурови десерти.

Хубави страни

Хубавите сушени плодове или плодовете на прах са идеален избор за подсладител, защото при тях фибрите и полезните вещества в плодовете са запазени.

Лоши страни

Единственият им недостатък е, че не съдържат почти никакво количество вода. Хубаво е при консумацията на сушени плодове да се пие съвсем малко вода за да се запази ефекта на хидратацията.

3. Захарни сиропи:

В тази категория може да попадне всякаква захар, която е сиропирана.

Захарните сиропи са много вкусни и се използват при храни, които изискват по-гладка или мека консистенция. Категорията включва суров мед, суров сироп от якон, кокосов сок, сироп от рожкови и кленов сироп.

Хубави страни

Тези сиропи са сладки, вкусни и лесни за употреба.

Лоши страни

Не са сред фаворитите, защото много малко от тях съдържат каквото и да е количество фибри. Фибрите играят важна роля при забавяне усвояването на захарта и поддържането на стабилини нива на инсулина. Желателно е тези подсладители да се употребяват в комбинация с фибри. Сиропа от якон съдържа фрукто-олиго захариди (олигофруктози), които са подобни на фибрите и забавят усвояването на захарта. Попаднах на полезна статия за олигозахаридите на страницата на http://www.bb-team.org.

Други съображения

Това е една доста обширна категория от подсладители между които може да избираме.

Медът има чудесен вкус, хранителни качества и е идеален заместител на захарта. Но той не е подходящ за вегани.

Сиропите от якон, рожкови и кокос са много вкусни, но имат много силен аромат на меласа, което ги прави неподходящи за някои видове рецепти.

На последно място е кленовия сироп. Той е много вкусен и е добър източник на минерали, но понеже е обработван термично и е леко карамелизиран не се препоръчва да се употребява много често.

4. Стевия:

Стевията е страхотен натурален подсладител, особено когато е в зелената си прахообразна форма. Тя  не  съдържа почти никакви калории. Не е нужно да използваме много за подсладим всяко ястие.

Хубави страни

Страхотно е че стевията не съдържа калории и регулира нивата на инсулина. Това има много благоприятен ефект за хора, които са на такъв тип диета. Препоръчва се при всички диети избягващи захар и при кандидози.

Лоши страни

Въпреки, че няма никакви клинични доказателства за негативни ефекти на стевията върху човешкото здраве,  е хубаво ,ако е консумираме всеки ден да прекъсвам приема и за известно време. Също, както и при другите билки.

Тя има доста особен сладникаво-горчив вкус и не би се харесала на всеки. Това е прави неподходяща за някои видове рецепти.

Препоръчва се използването на зеления прах от стевия, а не на бели таблетки или прахове.

6. Кои подсладители да избягваме:

рафинирана бяла захар

– конвенционална кафява захар

сироп от агава ( също, както при кленовия сироп не се препоръчва да се използва редовно )

– фруктоза от захарно цвекло ( също, както при кленовия сироп и сиропа от агава не се препоръчва да се използва редовно )

– високо фруктозен царевичен сироп

– Splenda

– Nutrasweet ( аспартам )

– Sweet n’ Low

Трябва да сме изключително внимателни, когато пазаруваме в супермаркетите. Повечето конвенционални продукти съдържат добавена захар или царевичен сироп. Това е голям проблем в Америка. За това е важно да четем етикетите и ако не сме сигурни по-добре да избягваме подобни продукти.

Надявам се статията да Ви е харесала и да е полезна

Снимки: Интернет

Източник: http://renegadehealth.com/blog/

[fbcomments title=""]

5 коментара

 1. Anastasia Kostova каза:

  Като сте писали Nutrasweet в скоби сложете аспартам, щото 90% не го знаят, а на опаковките не пише Nutrasweet ами аспартам или Е951!!!!! Майки не тъпчете децата си с тази отрова, тя се намира в 99% от вкусотийките в шумящите опаковки и меко казано хипнотизира и зомбира децата ви и самите вас!

 2. jivko.djamiarov каза:

  Благодарим Ви, пропуска е отстранен.

 3. Валя каза:

  А какъв е проблема със стевия на таблетки или прах?

 4. Lance Nelson каза:

  Hi Jivko,

  Thank you for sharing this information. I am passionate about avoiding aspartame. I saw a recent TV programme on aspartame… new research that says that the slightly bitter flavour actually does not satisfy sugar cravings – and this is why diet colas etc contribute to obesity. It’s tragic. The food industry has so much money to make us buy refined food that costs more. I’m loving the exceptionally cheao figs in season here in Bulgaria. Sweet and delicious and as you say a perfect sweetner.

  Stevia sounds like an interesting sweetner too, never heard of it and will search it out. Real (canadian – or am i being mislead) Maple syrup is such a pure form of sugar and seems sustainable too, luv the stuff. As for honey, again what a perfect product for sweetening.

  I notice the UK award „great taste gold 09“ on Sweet Freedom. My personal experience of the many products awarded this is very positive. The marque is a really good guide for exceptional produce – and a good proportion is organic/bio.

  I look forward to reading more here.

 5. jivko.djamiarov каза:

  Хубаво е да се приема стевия на прах ( зелен ), таблетки ( зелени ) или на капки ( воден разтвор, а не алкохол). Ако таблетките или прахта са бели значи са рафинирани – обработвани са термично и с химикали.

Оставете ни коментар

Партньори