24 сеп.

Изследователите използват бактерии за производството на биодизел

От всички познати ни бактерии може би най-разпространената е ешерихия коли. Това е малка гадна бактерия, която причинява сериозни заболявания и се пренася в човешкия организъм чрез храната. Всички знаем последствията от последните случаи със зараза от ешерихия коли. Това, което не знаех е че тази смъртоносна бактерия може да бъде ключът към нов тип биогорива,направени от земеделски отпадъчни продукти, като например дървени стърготини.

Добрата новина идва от стартиращата фирма за биогорива в Калифорния LS9, която твърди, че е постигнала пробив в използването на генетично модифицирани щамове ешерихия коли, за конвертиране на нехранителна биомаса в гориво.Според вицепрезидента на отдела за научни изследвания и развитие Стивън дел Кардайър те успешно са завършили процеса на конвертиране на захарна тръстика в биодизел чрез съществуващ организъм. Очаква се това лято да отвори централа, която ще използва този процес и ще проправи пътя за мащабно производство и продажби през 2012.

Заедно с Университета на Калифорния и Министерството на енергетиката е постигнат напредък и в използването на друг щам ешерихия коли, които може да работи с различни суровони, като например слама или дърво. Тези целуозни суровини обикновено по-трудно се преобразуват в гориво чрез ферманетация, отколкото царевицата или тръстиковата захар, но имат потенциала да отделят много по-малко парникови газове и вредни емисии.

Като се имат предвид огромните недостатъци на отглеждането на монокултури за биогорива и унищожителния им ефект върху природата, иновации като тази с използването на ешерихия коли биха могли да преобразят цялата индустрия, естествено ако заработят. Просто невероятно е че през цялото време сме разчитали на изкопаеми горива, вместо да се насочим към изпозването на бактерии и отпадъчни продукти.

Източник: CNET

Снимка: Интернет

[fbcomments title=""]

2 коментара

  1. Lance Nelson каза:

    Thank you for sharing the fascinating developments in the use of ecoli for the manufacture of biofuels. waste to fuel sounds like a key part in sustainability. What other technologies will make the difference?

  2. Milena каза:

    Много добра новина. Дано повече такива технологии да бъдат икономически достъпни за производството на така необходимите ни горива. Това ще реши много проблеми!

Оставете ни коментар

Партньори