24 апр.

За семената и ядките


Семената и ядките са едни от най-концентрираните храни на планетата. Богати са на протеини, витамини, минерали и полезни пълноценни мазнини.

Накисване и покълване на семената и ядките

Накисването във вода и покълването събужда енергията в семената и увеличва хранителната им стойност, преобразува протеините

в аминокиселини и премахва защитните им инхибитори.

Алфалфа

На арабски al-fal-fa значи „бащата на всички храни“. Арабите са захранвали прочутите си състезателни коне с алфалфа. В

Америка и Европа алфалфата ( люцерната ) дълго е смятана за храно годна само като фураж. Нещата се променят след като д-р

Ан Уигмор открива огромния потенциал и спектър от хранителни вещества в кълновете от люцерна.

Днес кълновете от люцерна са най-популярните кълнове в света и може да се намерят почти навсякъде. От вегетарианския ресторант до супермаркета.

Те имат осем ензима, които помагат за смилянето на въглехидратите, протеините и мазнините. Имат изключително високи стойности на витамини А,E и D.

Бадеми

Бадемите са единствените ядки, които алкализират кръвта. 1/5 от теглото им е пълноценен протеин. Бадемите съдържат големи количества калий, калций, магнезий, фолиева киселина, рибофлавин, фибри, фосфор и витамин Е. Бадемовото масло е едно от най-добрите масла за козметични цели и е много хранително.

Протеини: 18.6%

Полезни мазнини: 54.2 %

Броколи

Покълналите семена от броколи съдържат много фитонутриенти и антиоксиданти, които са популярни в лечението и превенцията на рака.

Бразилски орех

Бразилските орехи са богати на калий, фосфор, сяра, както и на силния антиоксидант селен. Смята се, че имат стимулиращ ефект върху мъжката полова и хормонална система.

Проетини: 14.3 %

Полезни мазнини: 66.9%

Кашу

Кашуто е изключително богато на на Витамин А, калий, фосфор и магнезий. Препоръчва се да се консумира сурово и накиснато кашу.

Протеини: 15%

Полезни мазнини: 46%

Детелина

Покълналите семена от детелина съдържат истинско богатство от полезни съставки като много аминокиселини, минерали и витамини.

Очаквайте продължение…… 🙂

Статията е вдъхновена от книгата на Renee Loux Underkoffler “ Living Cousine – the art & spirit of raw foods“.

Снимки: Интернет

Повече информация за живите храни: http://www.zemianazaem.com/

 

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори