09 юни

Защо вече няма събития в магазинче Зелена Земя

499_360813557342741_948152550_n

Събитията в магазинчето през 2012 и 2013 г. бяха страхотно преживяване за нас и едни от най-хубавите неща, които сме организирали. Щастливи сме, че те събраха на едно място прекрасни идеии, интересни лектори, колоритни гости и много наши приятели. Искахме да покажем, че в България има прекрасни хора и чудесни инициативи, че био-то и полезното хранене не са кухи термини, а реално случващи се в живота ни неща, които се развиват на пук на финансовата криза, мрачните прогнози и скептицизма. Всяко едно събитие ни даваше още повече увереност в това, което правим и ни обогатяваше духовно. Чудесно е да можеш да се докоснеш да други светове, да научаваш нещо ново и да срещаш стари и нови приятели. Именно за това събитията винаги са били отворени за всички, независимо от социалния статус, без пари за вход и без да сме очаквали обороти. За да споделим и да информираме, както Просветителите са го правили – без да очакват нещо в замяна.

Може би заради всичко изброено по-горе разочарованието когато откривахме липси в магазина беше толкова голямо. Организираш нещо отворено към всички, без да искаш пари за вход и накрая изчезнали продукти и липси. Затваряхме си очите на няколко пъти, но кагато видяхме, че това продължава да се случва решихме да прекратим събитията. Питаме се какви може да са мотивите на тези хора, да правят такива неща за няколко продукта? Просто тръпка или нещо, което да направят на пук. С което да натрият носа на снобите, собственици на био магазина без да съзнават, че те също са хора като тях. Хора, които са напуснали предишните си работи, спестили са си пари за да съградят нещо свое, където да работят и да се чувстват свободни. Да такива са повечето собственици на био магазини! Хора като всички останали, които рискуват да развиват малък и собствен бизнес във връждебната към този вид начинания обстановка в България. За това може би другия път преди да посегнат тези хора трябва да се замислят какво причиняват на тези семейства и дали си струва за няколко био продукта. Да се замислят, че подобни събития са свързани с разходи, за хората, които ги организират и за хората, които са поканени като лектори.

А иначе желанието ни да организираме хубави събития е много по-силно от трудностите, които срещнахме  и сме сигурни, че в един момент ще ги подновим отново. Надявайки се до тогава да намерим начин да сложим край на всичко това, без да се превръщаме в стражари и надзиратели, без да слагаме пари за вход или да следим гостите си. Сигурни сме, че това е възможно!

 

[fbcomments title=""]

1 коментар

  1. Много лична статия и послание, което разбирам, че преживяваш болезнено, Живко! Дано резултатът от всичките прекрасни събития достигне повече хора, да разберат и да се надяваме всички, че повече неприятни последици няма да има!

Оставете ни коментар

Партньори