23 юни

Защо да се храним локално?

Продължение на статията „Какво е да се храниш в радиус от 100 мили?“

1. Опитайте разликата

Повечето от продукцията предлагана на фермерските пазари е свежа и прибрана в рамките на 24 часа. Тя е узряла, прясна, с пълнотата на вкуса си и по нищо не наподобява храната в супермаркетите, която е била откъсната преди седмици или месеци. Храната близо до дома ви може да бъде отглеждана и заради вкуса си, а не просто, за да може да устоява на дългия пренос и индустриалните методики. Много голяма част от храната, която употребявахме по време на диетата „100 мили“ беше най-добрата, която някога сме опитвали.

2. Бъдете наясно с какво се храните

Да си купиш храна днес е сложно и човек неминуемо си задава редица въпроси. Какви пестициди са били използвани? Тази царевица дали е генномодифицирана? Пилето отгледано ли е по свободен начин или е натиквано като в кутия? Хората, които се хранят на местно ниво по-лесно намират отговорите. Много от тях изграждат трайни взаимоотношения с фермерите, на които се доверяват. А когато възникне съмнение, могат спокойно да потеглят към фермите и да се уверят с очите си.

3. Запознайте се със съседите си

Местното хранене е социален процес. Изследвания показват, че хората, които се доверяват на фермерските пазари, се радват на 10 пъти повече разговори, отколкото пазаруващите в супермаркетите. Присъединете се към една от местните градини и ще имате възможност да срещнете хората, с които се разминавате по улицата.

4. Установете връзка със сезоните

Когато се храните локално, наблягате на сезонната храна. Ще запомните, че черешите са вкуса на лятото. А през зимата лесна за приготвяне храна като супа от тиквички или палачинки ще изглежда като много по-естествен и смислен избор от безвкусни череши от другия край на света.

5. Открийте нови вкусове

Някога да сте опитвали тученица, пъдпъдъчи яйца, мексиканската подправка йерба мора? Това са само някои от новите вкусове (поне за нас), които изпробвахме през едната година на местно хранене. Дори и познатите храни бяха по-интересни. Пребройте видовете круши, предлагани във вашия супермаркет. Може би три на брой? Малките ферми поддържат живи почти 300 други разновидности, докато повече от 2000 други са изгубени в бързината ни да постигнем еднаквост.

6. Изследвайте дома си

Посещаването на местни ферми е начин да бъдеш турист на собствената си територия и да се порадваш на безброй възможности за вкусно за похапване.

7. Спасете света

Проучване в Айова разкрива, че една регионална диета изисква 17 пъти по-малко нефт и природна газ в сравнение с типична диета, базирана на храна превозвана из страната. Необходимите съставки за едно британско ястие, подбрани на местно ниво, пропътуват 66 пъти по-малко „хранителни мили“. Има и друга алтернатива: да продължаваме да изгаряме изкопаемите горива и да се научим да живеем с последиците от глобалните промени в климата, като най-страховитите урагани в историята, войни над природни ресурси и прочие.

8. Подкрепяйте малките ферми

Открихме, че много хора с най-разнообразни призвания мечтаят да обработват земята- може би ти също мечтаеш за това. В райони със силни местни пазари, семейната ферма се възражда. Това е много по-добра възможност от работа в „Уол Март“ или в някоя от веригите за бързо хранене, които северноамериканските градове предлагат.

9. Побутнете едно рамо на местната икономика

Британско изследване проследява каква част от парите, похарчени за местен бизнес в сферата на храненето остават в местната икономика и колко пъти биват реинвестирани. Общата стойност е почти два пъти приноса на долар похарчен във верига супермаркети.

10. Бъдете здрави

Всеки иска да узнае дали диетата „100 мили“ спомага за свалянето на тегло. Да, свалихме по няколко килограма, но по-важното е, че се чувствахме по-добре от всякога. Хранехме се с повече зеленчуци, по-малко преработени продукти, подбирахме по-голямо разнообразие на храна и изключително богати на хранителна стойност продукти. Хранейки се от пазарите на фермерите и приготвяйки храната си от нулата, никога не почувствахме нуждата да броим калории.

11. Създайте си спомени

Един наш приятел има следната теория: вечер с приятели прекарана в приготвянето на сладко винаги ще бъде по-добър вариант от гледането на нашумял холивудски блокбъстър. Ние сме напълно убедени в това.

12. Забавлявайте се повече, докато пътувате

Веднъж пристрастени към местното хранене, ще изпитвате желание да го изследвате, където и да отидете. По време на едно пътуване до Мексико, царевица изпечена на слънце и лютиво подправени кисели портокали ни отдалечиха от курортите, приближавайки ни до малките градове. Някъде по пътя, ням маг в малка закусвалня ни направи безплатно шоу срещу няколко купи лимонова супа.

Източник: http://100milediet.org/

Снимки: Интернет

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори