04 Ное.

Елдата: една чудесна алтернатива!

Обща характеристика:

Тонизираща и хранителна, елдата е в наличие целогодишно и може да бъде сервирана като чудесна алтернатива на ориза. Всеобща заблуда е, че елдата е зърнена култура. Всъщност тя е плодово семе, близко до ревена и киселеца, и е много подходящ заместител на пшеницата и други зърнени култури, които съдържат глутени. Елдените цветове са много благоуханни и са привлекателни за пчелите, които ги използват за да произведат специален, силно ароматизиран, тъмен мед.

По размер елденото зърно наподобява това на пшеницата, но има уникална триъгълна форма. За да може да се яде, външната обвивка трябва да бъде отстранена – процес, който изисква специални съоръжения за мелене, заради специфичната форма на зърното. Елдата се продава както непечена, така и печена, като има определени разлики в цветово и вкусово отношение между двата типа. Тя се смелва и на брашно, достъпно в светли или тъмни варианти, като по-тъмната разновидност е по-хранителна. Тъй като елдата не съдържа глутен, при печене тя често се смесва с някои типове брашна, съдържащи глутен (като пшеничното). Елдата е страхотна алтернатива за страдащите от алергия към глутена.

История
Елдата е местна култура за Северна Европа и Азия. От 10-ти до 13-ти век е широко култивирана в Китай. От там се разпространява в Европа и Русия през 14-ти и 15-ти век и е представена в Щатите от холандците през 17-ти век.

Ползи за здравето:

• Полезна за сърдечно-съдовата система
• По-добър контрол на кръвната захар и понижен риск от диабет
• Предотвратява камъни в жлъчката
• Потенциал за насърчаване на здравето равносилен или дори по-висок от този на зеленчуците и плодовете
• Значими ползи за сърдечно-съдовата система на жени в менопауза
• Предпазване от сърдечна недостатъчност

Диети, които включват елда, са свързани с понижен риск от развитие на високо равнище на холестерол и високо кръвно налягане. Полезните ефекти от елдата се дължат от части на високото съдържание на флавоноиди, в частност на така наречения рутин. Флавоноидите са фитонутриенти, които предпазват от болест, действайки като антиоксиданти и удължавайки полезното действие на Витамин Ц. Липидопонижаващата дейност на елдата до голяма степен се дължи на действието на рутина и други флавоноидни съединения. Те спомагат за поддържането на притока на кръв и предотвратяват тромбоцитите от прекомерно съсирване. Чрез съсирването на кръвта се намалява не само загубата на кръв, но се довежда и до защита на липопротеините с ниска плътност, отговорни за наличието на сърдечно- съдови заболявания, от оксидация във вредни холестеролни оксиди. По този начин се осигурява трайна защита срещу сърдечни заболявания.

Елдата съдържа и високо съдържание на магнезий (86мг/ чаша), който отпуска кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв и разпростаняването на хранителни вещества и понижавайки кръвното налягане. По този начин се осигурява поддържането на здрава сърдечно-съдова система.

Хранителните вещества в елдата допринасят и за по-добро регулиране на кръвната захар и за понижаване на риска от диабет посредством намаляване на нивата на глюкоза в кръвта и понижена реакция към инсулина.
Как правилно да избирате и съхранявате вашата елда

Уверете се, че мястото, където се съхранява елдата е проветливо и лишено от влага. След закупуване, поставете еладата в херметически затворен контейнер и съхранявайте на хладно и сухо място. Елденото брашно трябва винаги да се слага в хладилника, когато времето е по-топло. Ако се съхранява правилно, то може да се запази свежо за цяла година.

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори