30 сеп.

Боклуци

Боклуците са доста болезнен проблем в глобален мащаб, но особено актуален за нашата реалност. Дали поради ясна липса на стратегия или по нежелание, все още продължаваме да се измъчваме с препълнени кофи, летящи навсякъде найлонови торбички и боклук, който за удобство или се оставя в асансьора, или се изхвърля директно през терасата.

Не знам дали това се дължи на липсата на елементарна култура или на факта, че много хора все още и идея си нямат какво е разделно събиране на боклука и че зелените, жълтите или сините контейнери не са предазначени да светят като факли или за не знам си какви други човешки потребности.

Докато ние все още се чудим да извозваме ли боклука до Суходол или Пловдив или да строим завод за изгаряне на отпадъци, по света се появяват все по-интересни начини за справяне с този проблем.

Един от тях е и основна тема във филма, който искам да ви представя:

„Филмът „Garbage Warrior“ разказва историята на ренегат архитекта Майкъл Рейнолдс , за който захвърлените бирени кутийки, автомобилни гуми и бутилки от вода са инструмент за създаването на така наречените енергийно независими къщи („Earth ships“).
В продължение на 30 години живеещият в Ню Мексико Рейнолдс и неговите последователи, изграждат независими самозадоволяващи се комуни, където дизайнът и функционалността се сливат в еко хармония. Но тези експериментални структури, отхвърлящи държавните стандарти, създават много проблеми на Рейнолдс  с властите, подкрепящи едрия бизнес.  Докато политиците се чудят какво да предприемат, майката Природа нанася удари, и силно разгневена оставя цели общности, съсипани от цунамита и урагани. Рейнолдс и неговият екипаж не пропускат възможността да предоставят оригиналните си умения на най-нуждаещите се от тях.
Сниман в продължение на повече от три години в четири страни, филмът е реалистичен портрет на един целеустремен мечтател, герой на 21-ви век.“

За мен този филм бе безкрайно вдъхновение и откровение. Може да изгледате трейлъра към него тук.

[fbcomments title=""]

2 коментара

 1. Denski каза:

  Супер звучи, мерси за препоръката.

  Само една критика към поста – има доста правописни грешки…

 2. jivko.djamiarov каза:

  Благодарим Ви,

  ще ги коригираме.

  Поздрави 🙂

Оставете ни коментар

Партньори