11 май

Биологично или конвенционално – Александър Христов


Непрекъснатото противопоставяне на биологичното спрямо конвенционалното производство взе да придобива все по-големи размери. В САЩ и Европа отдавна не се подлагат на съмнение предимствата, произходът и цените на биопродуктите, докато в България тази тема започна да прилича на спор затова кой отбор е по-добър, коя жена е по-красива, коя кола е по-бърза и т.н., и т.н. Всъщност въпросът не е толкова сложен на пръв поглед и много лесно може да се направи разграничение, без да са взаимно отричащи се, като враждуващи агитки на футболни отбори. Погрешно е впечатлението, че ако си биологичен потребител, то непременно отричаш всичко конвенционално или обратното.

Никой не те задължава да бъдеш „краен”. Като всичко останало в живота на човек, става въпрос за личен избор. Ти сам избираш дали ще инвестираш в здравето и бъдещето на теб и твоите деца. Някои ще се зачудят защо поставям така въпроса? Отговорът е много прост и се съдържа в тезисите, които ще изложа по-долу.

Фактът, че в България често хората поставят нитратите редом до пестицидите, е меко казано тревожен. Аналогията между двете е крайно неудачна. Етимологията на проблема се корени в това, че преди години ни отклоняваха вниманието чрез темата с нитратите от разразилата се ядрена катастрофа в Чернобил и бъдещите последици от нея.

Нитратите са съединения на азота с кислорода, участващи в изграждането на аминокиселините и други жизненоважни метаболити. Съвсем друг е въпросът за изкуствено създадените нитрати и органично свързаните такива. Прекаленото им натрупване в организма като свободни радикали, може да предизвика тяхното химично изменение, което да доведе до вредните последици за организма. Доколкото органично свързаните не представляват такава опасност. Ето защо не бива да бъдат поставяни заедно с пестицидите. Те от своя страна, попаднали в организма независимо под каква форма, са сериозен проблем.

Конвенционалното производство само по себе си се стреми да постигне бързи и качествени резултати, без да се интересува от околните при постигането на целите си. Какво имам в предвид?

Това е тип производство, при което резултатът се постига с едностранна безкомпромисна експлоатация на природен ресурс, без абсолютно никакво намерение за неговото възстановяване, поне в предишните граници. Вложената пряка цена в един такъв продукт е в пъти по-ниска от косвената цена, която плащаме всички ние. Голямото количество химично синтезирани вещества, които са необходими за производството, унищожават напълно околната среда, редуцират биоразнообразието, натрупват се и отравят почвата, а оттам попадат в подпочвените води и се разпространяват навсякъде.

 

Ние, купувайки този продукт по-евтино от биологичния, не си даваме сметка, че всъщност плащаме много по-голяма цена през други пера на семейния бюджет. Ще дам пример: някой дали си е задавал въпроса каква част в ценообразуването на питейната вода е включено нейното пречистване от остатъчни количества пестициди преди да стигне до нас. Питали ли сте се досега защо са ви нужни все повече лекарства за един обикновен грип? Някой обръщал ли е внимание с колко се е увеличил делът на хората с алергии към различни храни от различен произход?

Всичко това се дължи на факта, че използването на пестициди и антибиотици в земеделието е довело до тяхното присъствие навсякъде в природата. Използването им като бумеранг се връща върху нашето здраве, защото те преминават през всички елементи и кръговрати на цялостната заобикаляща ни Биосфера.

Да сте обърнали внимание колко се е увеличила консуматорската ви потребност без особени причини за това? Уравнението „домат плюс краставица плюс маруля по две ракии е равно на временно удоволетворение” не е еднозначно при използването на биологични или конвенционални продукти. Затова биологичните продукти не са само като поредната по-скъпа стока от щанда. Биопродуктът е нова философия. Той като визия не е по-различен от всичко останало, но като същност е устроен по по-различен начин. Неговата житейска история не се отличава по продължителност, но е с много по-интересни главни герои и събития.

„Това не обяснява по-високата цена!” ще кажат някои.

Срещу малко по-висока цена получавате продукт с по-добри вкусови качества, по-богат на витамини, антиоксиданти и фибри, без пестициди и минерални торове, абсолютно чист от ГМО, щадящ вашето здраве, не оставящ замърсена среда и на тези след него, не оставящ трайни следи в природата от своето присъствие и т.н.

Кое си струва повече?

Изборът е изцяло Ваш.

Автор:
Александър Христов
Специалист биологична растителна защита

www.gimel.bg

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори