17 сеп.

Биологичните стопанства в България

Тази публикация е посветена на малките био-стопанства в България. За мен истината е една и тя е, че био земеделието е бъдещето на България. Според мен то би било възможно да съществува устойчиво по следния начин. Не чрез огромни стопанства, които да снабдяват западния пазар с определен тип култури, а чрез много малки и средни стопанства, съществуващи самостоятелно или обединени в кооперации.  Като кооперациите да се грижат за маркетирането и дистрибуцията на продукцията на българския пазар или в чужбина. Ще започна с представянето на българските стопанства пионери в био земеделието.

Агроекологичният център на „Аграрен Университет“ Пловдив

Създаден е през 1989 г., като от 1994 г. функционира и като Демонстрационен център за биологично земеделие, чиято производствена база предоставя възможност за обучение на студенти, преподаватели, фермери и агрономи специалисти в областта на производството на биологична растениевъдна продукция. Получената продукция е сертифицирана от „Балкан Биосерт“ ООД (Сертификат за биопродукт № 00226) и се реализира в биологични преработващи предприятия и чрез новата за страната абонаментна система за биохрани. Към центъра функционира и първата в България учебна биоферма „Слънчева градина“. Тя предоставя уникалната възможност на деца и млади хора да се почувстват като част от земеделско стопанство, да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да направят лютеница, да омесят хляб, да направят сирене и масло. Съвместен проект е на Фондация за биологично замеделие „Биоселена“, Аграрният университет- гр. Пловдив, норвежката организация – Norges Vel, Норвежкото кралство дружество за развитие и Столичният център за работа с деца.

Агроекологичният център е първото сертифицирано био стопанство в България.

Био-динамична ферма “ Къщата с Бамбука“, село Бачково

Нашата ферма се намира между Асеновград и Бачково, в местността Луковица. Отглеждаме лозе, овощни дървета и зеленчуци. Това е една малка семейна ферма (3 дка), но ако има хиляди такива, страната ни ще има голям успех. Страни като Турция, Словакия и Словения ни изпревариха значително, а когато ние стартирахме тази дейност, те нямаха нито една такава ферма. В момента Турция наводни пазара със стотици тонове биологични череши, а ние с един много добър институт в миналото изостанахме и за нашите череши няма почти никакъв пазар. А специализирани градини само за череши биха се развивали с огромен успех в Кюстендилския район например, има и сериозен научен опит в тази област.

Бамбукът и гинко билобата са символите на нашата къща. Отглеждаме ги от 15 години. Гинко билобата е най-старото дърво в света. Ботаниците твърдят, че има дървета в Япония, Китай и Монголия, които са на над 5000 години. От листата на това дърво ние правим алкохолен извлек, който подпомага имунната система. Когато листата започнат леко да жълтеят, се берат, слагат се в буркани, заливат се с домашна ракия, прецеждат се и от тази течност се пие по една супена лъжица сутрин на гладно. По сведения на ботаниците бамбукът стига до 3 метра, но при нас вече има 6-метрови пръти. Преди години от ботаническата градина на аграрния институт в Монпелие взех едно съвсем малко коренче бамбук. Той обича заблатени места, слънце и много вода. Сам се разсажда, агресивен е. Коренът му е като стомана, придвижва се към влагата, страни от другите растения. И така той постепенно превзе и нашата градина. А когато регистрирахме къщата по Закона за туризма и поискаха име, решихме нашето да е Къщата с бамбука.

Във фермата отглеждаме почти всички видове зеленчуци, с изключение на тези, които изискват много богата почва. В този район почвата е песъчлива, по-подходяща е за отглеждане на лозя. Ние използваме „златото на фермера” – т. нар. компост. Това са отлежали биологични отпадъци, смесени с оборски тор. Първата информация за биодинамично земеделие получихме от един агроекологичен център, изграден в началото на 80-те години в бившия селскостопански институт (ВСИ) в Пловдив. Ръководеше го проф. д-р Стойчо Каров, пионерът на биоземеделието в България. Все още работим с него и когато участваме на семинари в различни областни центрове, той говори по научните проблеми, а ние с Мария правим презентация на своята ферма. Искаме да покажем, че и обикновени хора като нас, без висше биологично образование, могат да се занимават с подобна дейност.

Чичо Митко и леля Мария са истинско богатство. За мен бе истинска радост, че можех да ги посетя през 2009 и че имах щастието да се запозная с тях. Дори и няколко минути прекарани с чичо Митки са достатъчни да предизвикат промяна в живота ни. Да ни накарат да се замислим за смисъла на живота, за храната ни и за нашата роля във Вселената. Ако имате възможност посетете „Къщата с Бамбука“. Може да изгледате и видето с чичо Митко тук.

Био-ферма, с. Мало Пещене

Представяне на фермата от Милен Стоянов ( публикувано на сайта на „Солидарно“)

Местоположение:

с.Мало Пещене, община Враца (на 25 км северно от Враца). Биополетата са с обща площ 85 дка. От тях за зеленчукопроизводство в момента се използват 19. Заявил съм желание за сертифициране пред Балкан Биосерт ООД (моят серификатор) през 2005 г. От тогава започна и преходния период. От 2008 г. земите са сертифицирани и имам право да етикетирам продукцията като БИО. През 2006 г. отглеждах само пипер, а от следващата започнах да включвам и други култури. През 2010 г. културите са пипер, домати, тиквички и тикви. В момента мога да предложа само пипер, тъй като само той оцеля след една лека слана.

Стремя се да отглеждам само български сортове. За съжаление не винаги е възможно – българският сорт моркови „Нантски 3“ е загубен, „Кюстендилската слива“ също. През тази година имах поръчка за отглеждане на точно определен сорт тикви, който не е български. Е, цар-пазар иска това, това отглеждам. Но пък сорта се оказа превъзходен.

През следващата стопанска година ще отглеждам задължително пипер – сорт Куртовска капия (по думите на една производителка на семена домати, това е най-добрия сорт в света), домати – сорт Балкан (стар български сорт – червен) и сорт Розалина (нов български сорт, признат за такъв през 2009 г., тъмнорозов). Ще се опитам да засея фасул (за зрял, а не за зелен), който не е ресгистриран като сорт, тъй като не е селектиран от институт, а от обикновените хора в хасковския край. От там нататък ще се опитам да разбера какво иска цар-пазар, т.е. вие. И в тази връз
ка бих искал да разбера какъв е интереса персонално на всеки, за да мога да преценя какви площи да отделя по видове. От сега казвам, че на тези 19 дка моркови и зеле не стават. Ще очаквам предложения за видове и количества зеленчуци (общо за целия сезон).

Отглеждане: не използвам никакви препарати за растителна защита, дори разрешените. Сам си правя листни торове от биохумус и диворастяща коприва. Почвата торя с оборски тор и биохумус. Поливам с капково напояване – така се пести енергия и вода, а напояването е точно на растенията, т.е. по-ефективно е. За да не преуплътнявам почвата използвам лек трактор с тегло под 1 тон (масово зърнопроизводителите използват машини с тегло над 6-7 тона, нерядко и над 10). От есента на 2009 г. не ора, защото тази операция унищожава плодородието на почвата.
В общи линии това е фермата. Ако открия информация за още нещо, което води до съхраняване на природните ресурси и едновременно с това да получавам продукция, ще опитам веднага да я приложа.

Интервю с Милен Стоянов може да прочетете на сайта Bio.bg.

Био-ферма „Павлови“, село Добромир, Пловдивско

Био-ферма „Павлови“ е семейна ферма, която започва своята дейност с производство на голяма гама от култивирани билки – подправки, чайове – под формата на свежа маса, разсади в саксийки и билкови възглавнички. Постепенно разширява дейността си с производство на зеленчуци, ядки и плодове. В момента семейството на Веси и Петко работи за изграждане и регистрация на цех за преработка и сушене на био-плодове, ядки и зеленчуци, което ще осигури наличието на био-храна със запазени хранителни качества и през студения зимен сезон.

Био-фермата е сертифицирана от 2007 година от Балкан Биосерт – обработваема площ – 50 дка.

Фермата е отворена за посещения на доброволци, които искат да помогнат в работата по отглеждане на био-продуктите, както и на любители на органично чистата храна, кито биха искали да се запознаят с био-продукцията им и да научат повече за билките и техните свойства.

Био-ферма „Топалови“

Атанас Топалов се занимава с био земеделие от 1994 г. Преминал е курс на обучение при проф. Каров към ВСИ Пловдив. Първата му ферма е близо до Пловдив, в която отглежда плодове, зеленчуци и подправки. Продава ги на Събота пазара, но след 2005 г. и ново земеразделяне мястото се оказва вече на друг човек и той започва всичко отначало.

Новата земя се намира на 650 м надморско равнище, над с. Извор /до Храбрино/. Мястото е силно пресечена местност, обградено с гора, има и собствен извор. Разполага още с 15 дка ниви и 5 дка овощна градина с орехи. За сега отглежда предимно зеленчуци, а от другата година ще засажда и различни овошки и лозя. Земите са изолирани от химически и други замърсявания.

За да изпълни условията за био земеделие, цикълът на производство ще бъде затворен: растениевъдство -> животновъдство –> готов продукт –> съхранение, консервиране и консумация на място. За целта са изградени помещения за животни, компостираща яма за аеробно компостиране, хладилни камери, шоково замразяваща камера, кухня и столова за хранене.

За почивка са предвидени 8-10 бр. къщички от слама, глина и дърво, без използване на метали. Пречиствателната станция за отпадни води ще е биологична с повторно използване на водата. Осветлението е на 12 волта с зареждащи се от слънцето батерии. Топлата вода и част от отоплението също е със слънчева енергия.

Все още не съм имал възможност да посетя фермите в село Мало Пещене,  село Добромир и фермата на семейство Топалови, но се надявам скоро да успея и да имам възможност да се запозная от близо с работата им.

Ако искате да подкрепите солидарното и биологичното земеделие посетете страницата www.solidarno.com

Текст:Живко Джамяров,  http://www.solidarno.com/ и http://www.zemianazaem.com/.

Снимки: Интернет, http://www.solidarno.com/ и http://www.zemianazaem.com/.[fbcomments title=""]

2 коментара

 1. Lance Nelson каза:

  Zivko,

  Thank you for a most informative article. If there’s one thing that everyone agrees with abut Bulgaria. it is the amazing tasting organic food. I will be taking a look at the Plovdiv agri university farm. This is such a valuable initiative and the cornerstone of food education.

  The pumpkin season is not far away and I’ll be visiting Vratsa to find this red species. Bu, where are the producers selling their crops in Bulgaria, any outlets in Sofia. The joy of living here is looking forward to the seasons and the new crops.

  Thank you again for your article and keep it up.

 2. МAria каза:

  Аз живея в северно ,запад Германия Ruhrgebiet , и само общо пьрво се оглеждам. 50 съм и много добре говория немски ,не така български . Koнтактирай те Peter Lyding, toi ima DVA магазина Bio-Laden. Napraveti is reklama. Ciao.

Оставете ни коментар

Партньори