05 май

Биодинамичните вина от изба Sepp Moser

Мозер е една от най-старите и уважавани винени династии в Австрия. От 1849 година насам знанието и любовта към виното се предават през поколенията. Проф. Ленц Мозер  е създател на високата формировка на лозата, известна днес като “Lenz Moser – Kultur”.

Днес избата се ръководи от Nikolaus – Niki -Moser:

– един от пионерите на био-динамиката в Австрия.

2006 – преминаване към биодинамично лозарство

2009 – първите био-вина са сертифицирани.

– Niki Moser  е горд баща на 5 деца

Demeter е организация, чийто членове произвеждат или преработват продукти в съгласие с принципите на биодинамиката.

Биодинамиката се базира върху принципите на антропософията, основана от Рудолф Щайнер като учение, прилагащо научния подход в изследването на т.нар. духовен свят. Неговата цел е цялото познание на човечеството, разпокъсано в отделните науки, религии, философски и езотерични течения, да бъде синтезирано и обединено в една всеобхватна наука за човека.

Антропософията е намерила израз в различни сфери на живота: педагогика, медицина, изкуство, социални практики и не на последно място в селското стопанство.

Биодинамика означава:

Стопанинът възприема работата си като едно цяло. Целта е, съобразявайки се с конкретните особености, да се създаде цялостен работен организъм или “функционираща вътре в себе си индивидуалност” (Щайнер). При това се взимат под внимание земните и космически взаимовръзки и цикли.

Отказ от използване на химически и синтетични торове и пестициди.

Изграждане на хумусът в почвата с помощта на биологично-динамични препарати, получавани от билки, кравешки тор, планински кристал и животински обвивки и добавяни в хомеопатични количества.Те благоприятстват, хармонизират и подсилват развитието на растенията и животните и създават естествени и устойчиви продукти.

Биодинамиката НЕ е алтернативно, а ново, разширено чрез нови познания, селско стопанство.

Лозята на Sepp Moser:

Rohrendorf, Kremstal – 70 км западно от Виена и на 1 км от р. Дунав.

Климат: постоянно движение на въздушни маси с различни t°. От изток по долината на Дунав – континентален, сух и горещ въздух; от север- студен. Сериозно охлаждане през нощта – плодовост и свежест във вината.

Почви – 24 ха терасирани лозя върху льос, конгломератно-изветрени почви; предимно южно ориентирани; главно бели сортове – Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc – но и Blauburgunder.

Лозята – (Cru, Clos, Lage) – Gebling, Schnabel, Breiter Rain.

Apetlon, Neusiedlersee: само 114 м.н.в. – най-ниската точка на Австрия; най-много слънчеви дни в годината.

Климат: съществено повлиян от езерото Нойзидл – почти средиземноморски.

Почви: дълбок чернозем, на места със значителни примеси от чакъл, койтоотдава топлина и през нощта. Висок % хумус. Равнинни терени. Най- важен е цвайгелт, следван от каберне совиньон и мерло. От Weißburgunder, Muskat Ottonel и Sämling 88 (Scheurebe) се произвеждат както сухи, така и
благородно сладки вина, с които е известен регионът.

Лозята: Hedwighof, Hollabern, Fuchsenloch

Повече информация за биодинамичните вина Sepp Moser:

www.project-aw.com

www.sepp-moser.at

 

[fbcomments title=""]

Оставете ни коментар

Партньори